Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Τσίπρας, Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Το «ΟΡΑΜΑ», τα ΔΕΝ, τα ΕΑΝ, τα ΘΑ και τα «σιγουράκια»


Παναγιώτης Μαυροειδής

Πρόχειρα και επιπόλαια γράφηκε πως η πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ, πέραν κάποιων ελάχιστων μέτρων ελάφρυνσης, ήταν ένας χείμαρρος από ΘΑ αορίστου χρόνου υλοποίησης. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα.
Λιγότερο σχολιάστηκε η ομιλία Μητσοτάκη.
Α. Το «ΌΡΑΜΑ»
Πάντα μια πολιτική οδηγείται από ένα όραμα, όσο και αν τα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κάθε λογής, έχουν ξεφτιλίσει την έννοια.
Να λοιπόν οι τρείς πυλώνες του οράματος όπως προκύπτουν από την πρωθυπουργική ομιλία:

1. Η Ελλάδα θλιβερός μισθοφόρος των ΗΠΑ, καθώς έχουμε «Ισχυρή στρατηγική σχέση» με τις ΗΠΑ, με τις οποίες μας συνδέουν «αγώνες για κοινές αξίες»(!)
2. Είμαστε δοσμένοι πελάτες της ΕΕ, καθώς «η επιλογή μας να μην διακινδυνεύσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να προχωρήσουμε σε συμφωνία με τους δανειστές μας εκείνο το καλοκαίρι αποδείχθηκε η μόνη ορθή επιλογή». Όχι  πλέον «αναγκαστική», αλλά «μόνη και ορθή»…Καλή πρόοδος!
3. Όλα για χάρη των «επενδυτών»: «Αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει πρώτα και κύρια στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημιουργίας φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος».
Χωρίς καμία συνθηματολογία, αυτά τα τρία στοιχεία θα αρκούσαν για να κριθεί η κατεύθυνση, η ουσία της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ.
Ας συνεχίσουμε όμως.
Β. Τα μεγάλα ΔΕΝ
Στη συνέντευξη ο Τσίπρας διευκρίνισε πως «Δεν εξήγγειλα και το σοσιαλισμό, αλλά κάποια αναγκαία μέτρα». Ω, τι ήθος και μετριοφροσύνη!
Ωστόσο, η ουσία είναι ότι ο Πρωθυπουργός ΔΕΝ αναφέρθηκε στα εξής στοιχειώδη που περιλαμβάνονταν ακόμη και σε εκείνο το «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» του 2015:
1. ΔΕΝ αναφέρθηκε στην επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για το δημόσιο τομέα και της 13ης και 14ης σύνταξης
2. ΔΕΝ μίλησε για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ (αλλά για κάποια μείωση με αυτή που υπόσχεται ο Μητσοτάκης)
3. ΔΕΝ αναφέρθηκε στην αύξηση του επιδόματος ανεργίας ή έστω την αλλαγή των προϋποθέσεων ώστε να καλύπτονται όλοι οι άνεργοι και όχι μόνο το 13%
4. ΔΕΝ είπε κουβέντα για την κατάργηση του χαρατσιού που ψευδεπίγραφα ονομάζεται «εισφορά αλληλεγγύης)
5. ΔΕΝ έβγαλε άχνα για τη συνεχή μείωση του αφορολόγητου ορίου, η περαιτέρω μείωση του οποίου θα εξανεμίσει και την όποια αμελητέα αύξηση κατώτατου μισθού
6. ΔΕΝ είπε τίποτα για τη μείωση ή έστω αυξημένη αποζημίωση για την μερική ή εκ περιτροπής εργασία, ούτε για την ανασφάλιστη εργασία, ούτε για τις εκατοντάδες χιλιάδες απλήρωτων εργαζόμενων.
7. ΔΕΝ ανέφερε ούτε μια λέξη για το ξεκλήρισμα των φτωχών και μεσαίων αγροτών, ούτε φυσικά για το αίσχος της εργασίας με όρους δουλείας των μεταναστών στις αγροτικές δουλειές
8. ΔΕΝ μίλησε παρά ελάχιστα για την αθλιότητα των αμοιβών, του ασφαλιστικού καθεστώτος και της γενικής ανασφάλειας εκατοντάδων χιλιάδων επιστημόνων, τυπικά ή άτυπα μισθωτών
9. ΔΕΝ έκανε την παραμικρή αναφορά στα χρέη των νοικοκυριών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και τις κατασχέσεις μισθών και λογαριασμών που πολλαπλασιάζονται
10. ΔΕΝ έκανε την παραμικρή αναφορά στους πλειστηριασμούς κατοικίας και λαϊκής περιουσίας
11. ΔΕΝ είπε ούτε λέξη για τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων.
Γ. Τα πολλά ΕΑΝ
Ο πρωθυπουργός μας είπε ότι:
1. ΠΙΘΑΝΟΝ θα δοθεί (εφάπαξ) μέρισμα (δηλαδή επιστροφή μέρους της ληστείας) ΕΑΝ το επιτρέψουν οι «θεσμοί»
2. ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ δε θα μειωθούν και άλλο οι συντάξεις από 1/1/19 (όπως ήδη προβλέπει το τελευταίο μνημόνιο), ΕΑΝ οι «θεσμοί» ακούσουν τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ και δείξουν ευσπλαχνία
3. ΙΣΩΣ, αυξηθεί ο κατώτατος ή/και ο υποκατώτατος μισθός, ΕΑΝ αυτό προκύψει από την «διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους»
4. ΠΙΘΑΝΟΝ, θα υπάρξουν βελτιώσεις σε νοσοκομειακή υποδομή, ΕΑΝ δεήσουν να δράσουν φιλανθρωπικά (με το αζημίωτο) τα Ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου
Γ. Τα κακόηχα και αόριστα ΘΑ
Ο πρωθυπουργός μίλησε εύστοχα για «τζάμπα μαγκιά» του Μητσοτάκη στο θέμα της Μακεδονίας. Ωστόσο, τον ξεπέρασε, καθώς μας διαβεβαίωσε ότι:
1. ΘΑ μειωθεί στο 10% η ανεργία σε 5 χρόνια!
2. ΘΑ μειωθεί λίγο ο ΦΠΑ σε 3 χρόνια
3. ΘΑ γίνουν διορισμοί 5.500 επιστημόνων στο δημόσιο σε άγνωστο χρόνο (γιατί δεν είπε και 10.000;)

Γ. Τα «σιγουράκια»
Ορισμένα πράγματα ωστόσο ήταν απολύτως σαφή στην ομιλία του Τσίπρα:
1. Θα μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων από 29% σε 25%
2. Θα απαλλαχθούν από ασφαλιστικές εισφορές οι εργοδότες για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών (έτσι θα βγει η «κατάργηση» του υποκατώτατου)
3. Θα δοθούν 1δις αναδρομικά σε στρατιωτικούς, μπάτσους και άλλους «ένστολους», σε δικαστές, δηλαδή στο «βαθύ κράτος» (άντε από σπόντα, λόγω της απόφασης του ΣΤΕ και στους πανεπιστημιακούς)
Δύο τεράστια πρωθυπουργικά ψέματα
1. «Πάνω από 300.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί εντός της τριετίας. Και το 70% από αυτές είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης».
2. «Το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο».

Το ξεβράκωμα του Μητσοτάκη

Στη Θεσσαλονίκη δεν ξεβρακώθηκαν μόνο Μακεδονόπληκτοι ακροδεξιοί. Η ΔΕΘ, βοήθησε για να φανεί και το «ΌΡΑΜΑ» του Μητσοτάκη.
Τι είπε λοιπόν για όλα τα παραπάνω η Νέα Δημοκρατία;
Περιληπτικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η άποψη της ΝΔ για τα παραπάνω είναι τα όποια ψίχουλα να «κουρευτούν», ενώ τα «σιγουράκια» υπέρ του κεφαλαίου να μπουν σε bold και να παιχτούν σε fast forward.
1. Για τα εντελώς συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΝΔ, σκόπιμα, δεν ανέφερε απολύτως τίποτα
2. Στο γενικό πλάνο τα χαρακτήρισε «παροχές», δηλαδή σα να δίνει η κυβέρνηση στο λαό πολλά και πλούσια πράγματα, χωρίς να τα δικαιούται. Μια φράση, άπειρα ψέματα.
3. Είπε ο Μητσοτάκης στη δική του ομιλία: «Δεν έχω πρόθεση, να ακολουθήσω τον Πρωθυπουργό σε αυτή την κατεύθυνση. Και πρέπει να σας πω ότι είναι πρωτοφανές -εγώ τουλάχιστον δεν θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί- η αντιπολίτευση να φέρεται με την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση να χαρακτηρίζεται από την ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό που συνήθως, αλλά όχι πάντα, διακρίνει την αντιπολίτευση». Φανταστείτε να γίνει κυβέρνηση…
4. Οι μόνες συγκεκριμένες «δεσμεύσεις» της ΝΔ στους «παραγωγικούς φορείς» είναι η μείωση φορολογίας (βασικά) των επιχειρήσεων και των εισφορών (βασικά των εργοδοτικών), ώστε να «διευκολυνθούν οι επενδυτές και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα». Λέγε με Τραμπ για να τελειώνουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου