Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη



Η Μόρια στη Λέσβο ασφυκτιά και ο δήμαρχος Βαθέος στη Σάμο καλεί τους πολίτες να υποστηρίξουν ψήφισμα για να κλείσει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης που λειτουργεί στην πόλη. Οι νέες μεγάλες ροές των προσφύγων σε συνδυασμό με τους ήδη κρατούμενους στα «hot spots» (ή καλύτερα στις ανοιχτές φυλακές) των νησιών έχουν φτιάξει μια κατάσταση πραγματική κόλαση για πρόσφυγες και εργαζόμενους. Πολλά δημοσιεύματα έχουν ήδη καταγγείλει την επιδείνωση των τραγικών συνθηκών που επικρατούν στα νησιά και οι διάφορες ΜΚΟ προβαίνουν σε επείγουσες εκκλήσεις εκκένωσης του διαμένοντος προσφυγικού πληθυσμού.

Η κυβέρνηση προσπαθεί με μια άθλια πολιτική να δημαγωγήσει. Μεταφέρει ελάχιστους πρόσφυγες από τα νησιά στην Αθήνα, ίσα-ίσα για να πουλήσει επικοινωνιακά «ευαισθησία», καθώς αυτοί που μένουν στα νησιά είναι τριπλάσιοι από τον πληθυσμό που μπορούν να «φιλοξενήσουν» τα «hot spots», ενώ οι ελάχιστοι που μετακινήθηκαν αντικαθίστανται μέσα σε λίγες μέρες από πολλαπλάσιους νεοαφιχθέντες.


Παρά ταύτα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε «συγκρατημένη ικανοποίηση» για τις αποφάσεις της έκτακτης συνόδου κορυφής στο Ζάλτσμπουργκ. Οπως είπε, υπήρξε «μια θετική εξέλιξη που η χώρα μας, εδώ και πάρα πολύ καιρό, αγωνίζεται για να γίνει πράξη». Ποια είναι αυτή; «Στη Σύνοδο αυτή, πλήρως συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αναβάθμιση της Frontexσε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή, γεγονός που ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας και ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών για όσους δεν χρήζουν της διεθνούς προστασίας».

Ενας αριστερός -όπως αρέσκεται να αυτοαποκαλείται- θεωρεί θετική εξέλιξη την ενίσχυση του αστυνομικού σώματος που θα φράζει τα σύνορα και θα εξαπολύσει κυνηγητό ενάντια στους μετανάστες που κατάφεραν ή θα καταφέρουν να «τρουπώσουν» σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, εξασφαλίζοντας τις απελάσεις τους με συνοπτικές διαδικασίες!

«Ταυτόχρονα» -συνέχισε ο Τσίπρας- «στη Σύνοδο αυτή αντιμετωπίσαμε και την προοπτική, τη δυνατότητα αναβάθμισης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου. Θα είναι μια εξέλιξη, η οποία θα είναι πολύ σημαντική εάν συμβεί». Σημαντική η αύξηση της δύναμης της Frontex και του επιχειρησιακού της εύρους, σημαντική και η αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, όταν γίνει, γιατί θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες απελάσεων.

Δεν πιστεύουμε να υπάρχει κάποιος που να θεωρεί ότι μια αναβαθμισμένη Υπηρεσία Ασύλου θα έχει ως σκοπό να κάνει δεκτά αιτήματα ασύλου. Αποστολή της θα είναι να απορρίπτει αυτά τα αιτήματα και να παραδίδει στη διαδικασία της απέλασης τους «φτωχοδιάβολους» που έκαναν μια αίτηση ασύλου για να μπορέσουν να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους για ένα διάστημα, στη διάρκεια του οποίου φιλοδοξούν να τα καταφέρουν να ξεφύγουν, να γίνουν «αόρατοι άνθρωποι», σκλάβοι χωρίς χαρτιά στα χωράφια, στις οικοδομές και σε κάθε είδους βαριά εργασία στις ευρωπαϊκές χώρες.

Οχτακόσιες πενήντα λέξεις ήταν η δήλωση του Τσίπρα στο Ζάλτσμπουργκ. Σ' αυτές δε χώρεσε ούτε μια λέξη συμπάθειας (για αλληλεγγύη δεν μιλάμε καν) για τους ανθρώπους που διακινδυνεύουν τα πάντα αναζητώντας μια λίγο καλύτερη ζωή. Αυτός που επί χρόνια δημαγωγούσε με τους «no borders», τώρα μιλάει με τη γλώσσα του Σαλβίνι και του Ορμπαν, χωρίς τις φασιστικές ακρότητες των τελευταίων: «Ευτυχώς σήμερα η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε μια τέτοια περίσταση, όπως βρέθηκε το 2015. Εν τούτοις, τώρα που τα πράγματα είναι καλύτερα σε ό,τι αφορά τις ροές, θα πρέπει να εξετάζουμε το ενδεχόμενο ή εν πάση περιπτώσει να φτιάχνουμε τους μηχανισμούς, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί σε ένα πιθανό ενδεχόμενο αύξησης των ροών το επόμενο διάστημα»!

Η σύνοδος κορυφής του Ζάλτσμπουργκ έγινε σ' ένα κλίμα κυριαρχίας των ανοιχτά ξενοφοβικών και ρατσιστικών φωνών. Η Ουγγαρία, μετά και τις αλλεπάλληλες «καταγγελίες» που δέχτηκε για κακομεταχείριση προσφύγων και μεταναστών από το Συμβούλιο της Ευρώπης (βάσει των στοιχείων που συνέλεξαν μέλη της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων), ενέμενε ευθαρσώς στην πάγια θέση της ότι δε θα επιτρέψει καμία είσοδο σε πρόσφυγες. Στο πλευρό της είχαν ταχθεί ήδη η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Τσεχία. Η Γαλλία «καίγεται» να «στρώσει» τον Σαλβίνι, ενώ τόσο η ίδια όσο και η Γερμανία προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν πολιτικά ικανοποιώντας τις «ορέξεις» του ακροδεξιού εσωτερικού τους ακροατήριου.

Ο Γιούνκερ είχε από τις προηγούμενες μέρες καταθέσει «τρεις νέες και φιλόδοξες προτάσεις για να διασφαλίσει την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στον τομέα της μετανάστευσης και την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης». Διαβάζοντας κανείς το σχετικό Δελτίο Τύπου της Κομισιόν μπορεί να καταλάβει τη δεξιά στροφή που έχει πάρει και κινείται η Ευρώπη των «μεγάλων αξιών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων». Ανάγκη για μεταρρύθμιση στο τομέα των διαδικασιών επιστροφής αιτούντων άσυλο και θεσμοθέτηση ταχείας διαδικασίας αποπομπής τους από το εκάστοτε κράτος μέλος, ανάγκη για διαφύλαξη των συνόρων, ανάγκη για ενίσχυση  των δυνάμεων ασφαλείας των κρατών μελών με εξοπλισμό όπως σκάφη, αεροπλάνα κλπ, ανάγκη για μεταρρύθμιση του συστήματος οικειοθελών επιστροφών και οικονομική του ενίσχυση από τα κράτη μέλη, αυτό είναι το πλαίσιο πάνω στο οποίο συζητούν. Πρόκειται για ανάγκες που φανερώνουν τη σαπίλα που κρύβεται πίσω από το ευρωπαϊκό προσωπείο της γιαλαντζί αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας ή του «σεβασμού» της ανθρώπινης ζωής.

Από τις προτάσεις της Κομισιόν έγινε ασμένως δεκτή από τη σύνοδο κορυφής η πρόταση για «μια πλήρως εξοπλισμένη Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή». Η αναβάθμιση, που τόσο ικανοποίησε τον Τσίπρα, περιλαμβάνει:

♦ Ενα μόνιμο σώμα με επιχειρησιακό προσωπικό 10.000 ατόμων έως το 2020.

♦ Εκτελεστικές εξουσίες: Υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του κράτους μέλους στο οποίο θα αποστέλλονται, τα μέλη του μόνιμου σώματος της Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ θα είναι σε θέση να εκτελούν καθήκοντα που απαιτούν εκτελεστικές εξουσίες, όπως οι έλεγχοι ταυτότητας, η έγκριση ή η άρνηση εισόδου στα εξωτερικά σύνορα και η σύλληψη προσώπων στα σύνορα.

♦ Περισσότερη στήριξη για την επιστροφή: Πέρα από τη διοργάνωση και τη χρηματοδότηση κοινών επιχειρήσεων επιστροφής, ο Οργανισμός θα μπορεί πλέον να υποστηρίζει επίσης τις διαδικασίες επιστροφής στα κράτη μέλη, παραδείγματος χάρη με τον εντοπισμό υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράτυπα, την απόκτηση ταξιδιωτικών εγγράφων και την προετοιμασία των αποφάσεων επιστροφής για τις εθνικές αρχές.

♦ Ισχυρότερη συνεργασία με τρίτες χώρες: Ο Οργανισμός θα είναι σε θέση — κατόπιν προηγούμενης συμφωνίας της οικείας χώρας — να δρομολογεί κοινές επιχειρήσεις και να αποστέλλει προσωπικό εκτός της ΕΕ, πέραν των χωρών που γειτονεύουν με την ΕΕ.

♦ Αυξημένα χρηματοδοτικά μέσα: Το συνολικό κόστος της προτεινόμενης αναβάθμισης της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2019-2020. Στο πλαίσιο του επόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, προτείνεται συνολικό ποσό ύψους 11,3 δισ. ευρώ!

Η Ευρώπη της Μέρκελ και του Τσίπρα, του Σαλβίνι και του Ορμπαν, του Μακρόν και του Γιούνκερ «κλίνει επί δεξιά». Την πορεία αυτή μπορούν να την ανατρέψουν μόνο οι λαοί της.

πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου