Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Σεισμικές παραιτήσεις 4 στελεχών της πλειοψηφίας και μια παραίτηση από αντιδημαρχία






 4 δημοτικοί σύμβουλοι κορυφαία στελέχη της «Δύναμης Πολιτών» και της διοίκησης του δήμου παραιτήθηκαν. 

Επίσης παραιτήθηκε μόνο από τη θέση της αντιδημάρχου η Ευτυχία Παπαλουκά.


Σημαντικές εξελίξεις είχαμε χτες, με τέσσερις ηχηρές παραιτήσεις που είδαν ξαφνικά το φως της δημοσιότητας. Θα μπορούσε να πει κανείς πως η καρδιά, η συνείδηση, ο νους και η ψυχή της «Δύναμης Πολιτών» όπως τη ξέραμε ως σήμερα, εν πολλοίς δεν υπάρχουν πια! Συγκεκριμένα παραιτήθηκαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβούλιου Γιώργος Πάνος, ο αντιδήμαρχος οικονομικών Μιχάλης Λάλος – Αναγνώστου, ο πρώην αντιδήμαρχος παιδείας Βαγγέλης Κουμαριανός και ο δημοτικός σύμβουλος Αρσένης Πρελορέντζος. Παράλληλα έγινε γνωστή η παραίτηση από τη θέση της αντιδημάρχου παιδείας της Ευτυχίας Παπαλουκά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας οι παραπάνω παραιτήσεις συνδέονται μεταξύ τους, δε βρίσκονται όμως στην ίδια κατεύθυνση. Όταν οι ίδιοι οι παραιτηθέντες αποφασίσουν να δημοσιοποιήσουν τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτή την επιλογή θα ξέρουμε και επίσημα τι προηγήθηκε.

Από τα πράγματα η τοπική πολιτική ζωή και η ιδιαίτερα η «Δύναμη Πολιτών» δε μπορεί να είναι η ίδια με πριν. Τυπικά οι θέσεις των παραιτηθέντων θα καλυφτούν από επιλαχόντες, ουσιαστικά όμως η παράταξη θα οδηγηθεί στις εκλογές με σοβαρές αναπηρίες… Από τους 4 παραιτηθέντες, οι τρεις είναι από τη Νέα Φιλαδέλφεια και ο ένας από τη Νέα Χαλκηδόνα. Οι παραπάνω παραιτήσεις από τη «Δύναμη Πολιτών» έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που προηγήθηκαν, της Αντωνίας Καρκάνη - Αναγνώστου, του Ορέστη Δούλου, του Δημήτρη Αντωνόπουλου και του Βασίλη Παπακώστα. Φυσικά αναφερόμαστε σε εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, κι όχι και σε άλλους που μπορεί να διαχώρισαν τη θέση τους χωρίς να έχουν εκλεγεί.

Σημειώνουμε πως στις εκλογές του 2014 ο Βαγγέλης Κουμαριανός είχε εκλεγεί 1ος όλων με 340 ψήφους, ο Αλέκος Λάλος 4ος με 225 ψήφους, ο Γιώργος Πάνος 9ος με 154 ψήφους και ο Αρσένης Πρελορέντζος 4ος στη Ν. Χαλκηδόνα με 202 ψήφους.  Από τους εκλεγέντες στη Ν. Χαλκηδόνα έχουν ήδη αποχωρήσει ο Βασίλης Παπακώστας 3ος με 205 ψήφους και η 2η Αντωνία Καρκάνη – Αναγνώστου με 206 ψήφους που παραμένουν ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι. Εννοείται πως οι αριθμοί των ψήφων δεν αθροίζονται για να βγάλουν ποσοστά, καθώς όπως είναι γνωστό δεν υπάρχει μονοσταυρία.

Ανεξάρτητα από την όποια συνέχεια και τις όποιες επιπτώσεις ακολουθήσουν, καθένας καταλαβαίνει πως στις ερχόμενες εκλογές η «Δύναμη Πολιτών» θα είναι μια άλλη παράταξη με διαφορετική σύνθεση. Στη πραγματικότητα οι 4 παραιτήσεις υποχρεωτικά αναδιατάσσουν το πολιτικό σκηνικό και δημιουργούν νέες δυναμικές και συσχετισμούς.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έθεταν ως όρο την απομάκρυνση κάποιων εκ των παραιτηθέντων για να εισέλθουν ως υποψήφιοι στη «Δύναμη Πολιτών». Τώρα μπορούν να την ενισχύσουν με τη παρουσία και να τη μπολιάσουν με τις απόψεις τους, που ήταν σύμφωνες με τη παράδοση της πόλης στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Παράλληλα, ή σε σχέση με παρόμοιες αλλαγές μπορεί να οδηγήσει σε ανάσχεση (υποχρεωτική ή εθελούσια) πρόσωπα ή ομάδες από το τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, αφού πολλά από τα… κακομαθημένα έφυγαν. Αλλά κάτι τέτοιο με τη σειρά του θα δημιουργούσε κενό πολυσυλλεκτικότητας και αριστερού άλλοθι, σε συνδυασμό που θα υποστηριζόταν από τη Νέα Δημοκρατία. Αν φυσικά εκεί στη βαβέλ του συντηρητικού χώρου καταφέρουν να συνευρεθούν οι συνιστώσες τους και να πάρουν ok από κόμμα, τοπικούς αφεντάδες ποικίλης ιδιότητας κι επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ειρήσθω εν παρόδω αποκαλύφτηκε από τη δημοσκόπηση, πως προτιμούν αυθεντικό υπάλληλο τύπου Μώραλη, κι όχι «στυμμένες λεμονόκουπες» τύπου Γαϊτανά, αλλά κι ούτε οποιονδήποτε άλλο που δεν ελέγχεται πλήρως.

Το γενικό συμπέρασμα είναι πως η «Δύναμη Πολιτών» αναμφίβολα εξασθενεί για το κρίσιμο διάστημα μέχρι τις εκλογές. Δυνητικά όμως θα ισχυροποιηθεί εκλογικά, εντάσσοντας στο ψηφοδέλτιο της «εμπορικούς» υποψήφιους που περιμένουν στην ουρά… Οι οποίοι πιθανότατα θα κυριαρχήσουν στη σταυροδοσία.


Όλα αυτά αφορούν το χώρο από τη «Δύναμη Πολιτών» ως τη δεξιά. Υπάρχει και η άλλη πλευρά που αφορά την αριστερά, ως τη «Δύναμη Πολιτών». Οι εξελίξεις δείχνουν πως κι αυτή η πλευρά θα ενισχυθεί σημαντικά, και το ενδεχόμενο ψηφοδελτίου αριστερά της «Δύναμης Πολιτών», κινείται πλέον κοντά στα όρια της βεβαιότητας.

5 σχόλια:

  1. Στη Φιλαδέλφεια επιλογές τύπου "Μώραλη" δεν χωράνε. Ας το πάρουν χαμπάρι.
    Τίποτα δεν έχει διδαχθεί από την τοπική μας ιστορία ο κ. Tiger και είναι λογικό αφού το μόνο που ξέρει από αυτή τη πόλη είναι ο χώρος του γηπέδου και κάποια κεμπαπτσίδικα.
    Όποιοι έκαναν πολιτικά παντιέρα την αεκοφροσύνη στη Φιλαδέλφεια μετρούν μόνο ήττες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά ετοιμαστείτε γιατι ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ με μεταγραφές κατακίτρινων ψηφοφόρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την όπισθεν; Να προσέχετε μη τρακάρετε.

      Διαγραφή
    2. @Ανώνυμος 3:08 μ.μ.

      Ο Μάρκος ο Λιβάγιας θα ήταν μια καλή επιλογή για δήμαρχος της ΑΕΚ.

      Διαγραφή
  3. Μάνο επειδή δεν μπορώ να βρω κατάλογο σταυρών της Δύναμης Πολιτών, μήπως μπορείς να μας ενημερώσεις από ποιους θα αντικαταστηθούν αυτοί που παραιτήθηκαν απ' το δημοτικό συμβούλιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή