Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Εξω οι δουλέμποροι από το Πανεπιστήμιο και το Δημόσιο

.
Η δολοφονία ενός εκ των αφεντικών της MY SERVICES, εταιρίας που έχει αναλάβει τον καθαρισμό του ΕΚΠΑ, ήταν  μόνο η αφορμή για να αναδειχθεί το τεράστιο σκάνδαλο των δουλεμπορικών εταιριών, που αναλαμβάνουν έργο σε Πανεπιστήμια και δημόσιες υπηρεσίες. Ο βαρύτατος τραυματισμός της Κούνεβα από μπράβους των αφεντικών ήταν επίσης μια τέτοια αφορμή, φαίνεται όμως ότι γρήγορα ξεχάστηκε και το θεάρεστο έργο των δουλεμπορικών εταιριών συνεχίζεται απρόσκοπτα, τώρα και με τις ευλογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ιδού η χαρακτηριστική καταγγελία της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών:

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ


Για πόσο καιρό ακόμα η Διοίκηση του ΕΚΠΑ θα συνεχίσει να σπαταλά χρήματα στις εργασιακές γαλέρες των εργολαβιών καθαριότητας και φύλαξης; Για πόσο καιρό ακόμα η Διοίκηση του ΕΚΠΑ θα συνεχίσει να δίνει τη στήριξή της σε εταιρίες με μαφιόζικες συμπεριφορές και πρακτικές που τραμπουκίζουν εργαζόμενους, ξεζουμίζοντάς τους για να βγαίνει το κέρδος;

Η δολοφονία ενός εκ των αφεντικών της MY SERVICES είναι μόνο η αφορμή για το κείμενο αυτό. Τα στοιχεία περί διώξεων που αντιμετώπιζε στην Αυστραλία άλλωστε ήταν γνωστά πριν αναλάβει την εργολαβία στο ΕΚΠΑ. Γνωστά όχι «μεταξύ μας», αλλά ευρύτατα (έχουν γραφτεί πολλά άρθρα και πρόσφατα και στο παρελθόν). Παρ' όλα αυτά, στην Ελλάδα έκανε κανονικά δουλειές, και στη MY SERVICES  είχε το 40%. Ανεξαρτήτως του προφίλ του συγκεκριμένου (για το οποίο τα ΜΜΕ αναφέρουν αρκετά μεταφέροντας και πηγές από Αυστραλία), τώρα σκάνε, με αφορμή τη δολοφονία, πλήθος καταγγελιών για την εταιρία, λες και πριν δεν υπήρχαν. Λες κι αν δεν είχε το συγκεκριμένο προφίλ ο κάτοχος του 40% της εταιρίας δε θα ενοχλούσαν καθόλου. Η Διοίκηση του ΕΚΠΑ γνώριζε για τις καταγγελίες. Τόσο τα ΔΣ των Συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού και ΕΔΙΠ όσο και οι Σύλλογοι Φοιτητών έχουν πολλές φορές αναφερθεί στις πρακτικές της My Services (αλλά και των προκατόχων της) σε ανακοινώσεις και παρεμβάσεις τους στη Σύγκλητο.


Επανειλημμένα έχουν καταγγελθεί οι επικρατούσες συνθήκες εργασίας και στη My Services και σε άλλες εταιρίες. Παραθέτουμε μερικά ζητήματα μόνο:

· Για τις πληρωμές: Αλλα ποσά γράφονται στα χαρτιά και άλλα καταλήγουν στα χέρια των εργαζομένων.

· Για τις άδειες: Που δηλώνονται αλλά δεν πληρώνονται και στην ουσία είναι υποχρεωτικές αργίες. Για το δώρο των Χριστουγέννων, που για να το πάρεις (πολλές φορές κουτσουρεμένο) χάνεις τα μισά ένσημα του Δεκέμβρη για να μην πληρώσουν παραπάνω οι εργολάβοι.

· Για τις βάρδιες: Τέσσερις ώρες εδώ και τέσσερις κάπου αλλού.

· Για μετακινήσεις υπαλλήλων: Που «μιλούν πολύ» και μετακινούνται σε πιο δυσμενή πόστα ή και εκτός Πανεπιστημίου, κι ας εργάζονταν στον ίδιο χώρο για χρόνια.

· Για τις εξοντωτικές συνθήκες: Γιατί δεν επαρκούν τα άτομα και η τετράωρη απασχόληση για να καθαριστούν τεράστια κτήρια και χώροι. Για έλλειψη υλικών.

· Για εκδικητικές απολύσεις λόγω υπόνοιας συνδικαλιστικής δράσης ή έστω και συνομιλίας με σωματεία και συλλόγους εργαζομένων.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι των εργολαβιών δεν τολμούν να προχωρήσουν σε επώνυμες καταγγελίες. Ο φόβος να χάσουν το πόστο τους ή ακόμα και τη δουλειά τους είναι μεγάλος.

Παρ’ όλα αυτά, καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πρόσφατα, πρώην εργαζόμενος είχε δηλώσει: «Οι περισσότερες εταιρίες καθαριότητας δεν σέβονται τους εργαζομένους τους, αλλά η εμπειρία μου από τη συγκεκριμένη ήταν η χειρότερη. Μας έβριζε χυδαία, μας απειλούσε ότι αν δεν συμμορφωθούμε θα έχουμε την τύχη της Κούνεβα. Και μάλιστα έλεγε με νόημα σε όσους οδηγούσαν μηχανάκι να προσέχουν».

Από καταγγελίες συνδικαλιστικών σωματείων προκύπτουν και ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η «My Services» κέρδιζε διαγωνισμούς. Σε μια περίπτωση, στον Ασπρόπυργο, η συγκεκριμένη εταιρία φαίνεται να αποκλείεται από τη συνέχιση ενός project το μήνα Απρίλιο και το μήνα Μάιο, δηλαδή 30 μέρες μετά, να παίρνει τη δουλειά. Με λίγα λόγια, σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρίας My Services επικρατεί ένα ομιχλώδες τοπίο.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο η Σύγκλητος ενέκρινε 5 εκατ. για τη φύλαξη. Τον Οκτώβριο αποφασίστηκε να δοθούν στη My Services επιπλέον λεφτά, με παράταση της προηγούμενης σύμβασης... Οσο για το νέο διαγωνισμό; Προσωρινός ανάδοχος είναι και πάλι η My Services.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η εταιρία έχει ήδη φάει πρόστιμο από το 2017 από την Επιθεώρηση Εργασίας για παρατυπίες στην απασχόληση των εργαζομένων και η Διοίκηση του ΕΚΠΑ δε φαίνεται να ασχολείται...

Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι η εταιρία συνδέεται με την JCB. Πρακτικά είναι η ίδια εταιρία, έχουν την ίδια έδρα και το ίδιο ΑΦΜ. Οι καταγγελίες για τις πρακτικές της JCB είναι εξίσου πολυπληθείς σε νοσοκομεία, συγκοινωνίες και άλλους δημόσιους οργανισμούς.

Υπενθυμίζουμε τέλος ότι όποιος εργολάβος έχει περάσει από το ΕΚΠΑ κάνει ακριβώς τα ίδια. Αρκεί και μόνο να θυμηθούμε την περίφημη εταιρία ΑΛΕΞΙΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε. που είχε αναλάβει τον καθαρισμό σε διάφορους χώρους του ΕΚΠΑ και είχε εργαζόμενες με μισθούς πείνας, απλήρωτες πολλές φορές, χωρίς ένσημα που και που, μέχρι που κηρύχθηκε στο τέλος έκπτωτη. Παρόλα αυτά συνέχισε να παίρνει την εργολαβία με διαρκείς τρίμηνες παρατάσεις…

Και ρωτάμε: Μπορεί η Διοίκηση του ΕΚΠΑ να ισχυριστεί σοβαρά ότι δε γνωρίζει τίποτα για όλα τα παραπάνω; Και τι θα κάνει τώρα για τις συμβάσεις που τρέχουν με τη συγκεκριμένη εταιρία; Και με όποια άλλη εταιρία προσφέρει «καθαριότητα» και «φύλαξη» χωρίς κανείς να ελέγχει με τι συνθήκες απασχολεί τους εργαζόμενους; Για να ασχοληθούν, έστω και παρεμπιπτόντως, ΜΜΕ και παράγοντες του τόπου με τις συνθήκες εργασίας πρέπει να προηγηθεί μια δολοφονία; Οσο τα αφεντικά των εργολαβιών είναι «καθαρά» μπορούν να χορεύουν στις πλάτες των εργαζόμενων και του δημόσιου;

Η Διοίκηση του ΕΚΠΑ συμμετέχει στο περί ανομίας στα ΑΕΙ σήριαλ, στοχοποιώντας τη συνδικαλιστική δράση φοιτητικών ομάδων και στεκιών.Οταν οι εργολάβοι και οι δουλεμπορικές τους εταιρίες καταλύουν κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος και δεν τηρούν τις κατά νόμο υποχρεώσεις τους είναι όλα εντάξει; Δεν ακούει, ούτε θέλει να ξέρει τι συμβαίνει εις βάρος των εργαζόμενων που φροντίζουν για την καθαριότητα και τη φύλαξη του ιδρύματος. Αυτά προφανώς είναι όχι μόνο νόμιμα, αλλά και ηθικά…

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

· Την άμεση αποχώρηση όλων των εργολαβικών εταιριών από το ΕΚΠΑ και γενικά από το δημόσιο

· Την άμεση πρόσληψη όλου του προσωπικού φύλαξης και καθαριότηταςμε απευθείας συμβάσεις και χωρίς καμία χαμένη θέση εργασίας

· Την άμεση πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για την πραγματική και ουσιαστική κάλυψη των αναγκών φύλαξης και καθαριότητας

· Την άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων φύλαξης και καθαριότητας οι οποίες θα δοθούν στο ήδη υπάρχον προσωπικό

Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Εξω οι εργολαβίες από το Δημόσιο.

πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου