Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Ελληνικό ποδόσφαιρο: “Το μόνο που δεν αλλάζει διαχρονικά, είναι οι παραγκάρχες

.

Νίκος Μάλλιαρης

Με αυτά τα λόγια, που περιγράφουν με μελανά χρώματα την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, το οποίο – παρά τις μεγαλοστομίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών του, παραμένει στο ίδιο επίπεδο και στο ίδιο τέλμα, που ήταν και προ ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε την ομιλία τουστην ετήσια συνόδο του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου (Ι.Δ.Ε.Α.Δ.), με θέμα “ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΝΟΜΟΣ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ”, ο βετεράνος ποδοσφαιριστής και  πρωην υπεύθυνος ποδοσφαίρου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μάλλιαρης και συμπλήρωσε:

“Κατά περιόδους, είναι αλήθεια ότι, υφυπουργοί Αθλητισμού διαφόρων κυβερνήσεων, συγκρούστηκαν με το ποδοσφαιρικό και παρασκηνιακο κατεστημένο. Αποτέλεσμα ;, άπαντες έχασαν τη θέση τους. Να θυμίσω μερικούς από αυτούς: , Γιώργος Φλωρίδης, Γιώργος
Ορφανός…”.
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Νίκου Μάλλιαρη:

 «Από το 1979 που το ποδόσφαιρο απέκτησε επαγγελματική νομική υπόσταση, παραδόθηκε ανοχύρωτο σε συμφέροντα. Κυβερνήσεις έκτοτε άλλαξαν ουκ ολίγες και ακόμη περισσότεροι υφυπουργοί Αθλητισμού.  Αυτα ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ, γιατι αυτοι ειναι διαχρονικοι στον χωρο, με ισχυρους δεσμους εξαρτησης με το ποδοσφαιρικο ,πολιτικο, οικονομικο,εκδοτικο και δικαστικο συστημα.
Το πρόβλημα είναι οτι τα κομματα που αναλαμβανουν την διακυβερνηση της χωρας, δεν διαμορφωνουν διαχρονικη αθλητικη πολιτικη αρχων,ουτε αναδεικνυουν στελεχη που θα την υλοποιησουν ως Υφυπουργοι και Γενικοι Γραμματεις Αθλητισμου.Με αποτελεσμα οι εκαστοτε ,διοριζομενοι απο τον Πρωθυπουργο ,αδαείς και περιστασιακοί Υπουργοί και Γ.Γραμματεις ,να εφαρμοζουν προσωπικη πολιτικη ,που τις περισσοτερες φορες τους την υπαγορευουν- επιβαλλουν οι μεγαλοπαραγοντες η και εξοθεσμικοι παραγοντισκοι, η τελος το στενα εννουμενο κομματικο συμφερον.
Το μόνο που δεν αλλάζει διαχρονικα, είναι οι παράγκαρχες οι οποίοι κυβερνουν το ποδόσφαιρο από το παρασκήνιο.
Αυτοι ανεβοκατεβάζουν ημέτερους στις διοικήσεις της ΕΠΟ, αυτοι ελέγχουν τη διαιτησία, αυτοι πουλάνε υπηρεσίες σε κάθε ενδιαφερόμενο, αυτοι χριζουν πρωταθλητή, καθορίζουν τις ομάδες που θα υποβιβαστούν και τις ομάδες που θα προαχθούν από τις παρακάτω κατηγορίες.
Κι όλα με το αζημίωτο.
Αυτα ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ, γιατι αυτοι ειναι διαχρονικοι στον χωρο, με ισχυρους δεσμους εξαρτησης με το ποδοσφαιρικο ,πολιτικο, οικονομικο,εκδοτικο και δικαστικο συστημα.
Κατά περιόδους, είναι αλήθεια ότι, υφυπουργοί Αθλητισμού διαφόρων κυβερνήσεων, συγκρούστηκαν με το ποδοσφαιρικό και παρασκηνιακο κατεστημένο. Αποτέλεσμα ;, άπαντες έχασαν τη θέση τους. Να θυμίσω μερικούς από αυτούς: , Γιώργος Φλωρίδης, Γιώργος Ορφανός…Είναι αναρίθμητες οι φορές που η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ασχολήθηκε με τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο και τη βία των γηπέδων. Δεκάδες αθλητικοί νόμοι ψηφίστηκαν.
Νόμοι ως επί το πλείστον ανεφάρμοστοι. Δεκάδες φορές παρενέβη η FIFA, τις περισσότερες όχι για να διορθώσει τα κακώς κείμενα, αλλά για να υπερασπίσει εκείνους που ευθύνονταν για τη διαφθορά. Το θλιβερό της υπόθεσης είναι ότι το κακό συνεχίζεται και σήμερα. Η παράγκα, έστω και από άλλα μετερίζια, παραμένει πανίσχυρη, επιβάλει διοικήσεις, ελέγχει τη διαιτησία, διαμορφώνει αποτελέσματα. Εν ολίγοις υποχρεώνει το ποδόσφαιρο να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της νύχτας. Σήμερα είναι μάλιστα ισχυρότερη από ποτέ. Αν τα προηγούμενα χρόνια διαχειρίζονταν ποδοσφαιρική εξουσία, μαύρο χρήμα και διαιτητικό στρατό, τελευταία αισθάνεται και την ανοχή έως συμπαράσταση της πολιτικής ηγεσίας.
ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΑΡΑΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ
1 Διατυμπανιζαν ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ και τα μεγαλοστελεχη του, πριν αναλαβουν την διακυβερνηση της χωρας. Και πραγματι μας ταραζουν στην καταπατηση καθε εννοιας της αστικης νομιμοτητας προσπαθώντας να μας επιβαλλουν με λογια και πρακτικες την δικη τους, ασυναρτητη, παραλογη και αντισυνταγματικη  ́επαναστατικη ́ ́νομιμοτητα. Αυτοι που αναρριχήθηκαν στην κυβερνητικη εξουσια, με σχετικη πλειοψηφια, χαρις στον αντιδημοκρατικο νομο, που δινει μπονους πενηντα [50 ] βουλευτες στο πρωτο κομμα, δεν σεβονται την αστικη νομιμοτητα, αλλα ουτε νομοθετουν, για να την αλλαξουν.
2 Κραυγαζαν οτι το κρατος, επι των ημερων τους δεν εκβιαζεται και δεν συναλλάσσεται με τα μεγαλα ξενα και ντοπια συμφεροντα.
Μεσα στην ακρατη δημαγωγια τους υπηρετουτουν καθε ισχυρο και διχαζουν κοματικα και αθλητικα τον λαο και τους φιλαθλους. Σημερα που ταλανιζεται ο τοπος και το ποδοσφαιρο μας απο οξυμενα προβληματα και χρειαζομαστε ομοψυχια, για να τα αντιμετωπισουμε.
3 Κατήγγειλαν τα μνημονια και τα ξενα κεντρα εξουσιας και στο ποδοσφαιρο, που δεν ειχαμε μνημονια, εφεραν δια νομου την FIFA-UEFA και της το παρεδωσαν να το διαχειρισθεί με αυτους που ειναι υπευθυνοι για το διαχρονικο καταντημα του.
Διοίκηση στην ΕΠΟ διορίστηκε με τις ευλογίες της FIFA και με επικεφαλής παράγοντα του κυπριακού ποδοσφαίρου, το οποίο είναι περισσότερο ανυπόληπτο και διεφθαρμένο από το ελληνικό.
Μια Δευτέρα μεσημέρι ο υφυπουργός Αθλητισμού συναντήθηκε με ηγέτη συγκεκριμένης ΠΑΕ, το βράδυ της ίδιας μέρας ανακοινώθηκε ότι παραιτήθηκε από αυτή την ΠΑΕ ο διευθύνων σύμβουλος και την επομένη το πρωί διορίστηκε με σύμφωνη γνώμη του υφυπουργού Αθλητισμού και απόφαση της FIFA διευθύνων σύμβουλος της ΕΠΟ.
4 Κατηγειλαν, ως αντιπολιτευση, την ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ πωληση του Ο.Π.Α.Π και δεσμευτηκε ο Αλεξης Τσιπρας κατ ́επαναληψη να τον επαναφερουν στο δημοσιο, οταν ανελαμβανε την διακυβερνηση .
Επι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο ιδιωτικοποιημενος ΟΠΑΠ εδραιωνει την παρουσια του αυξανοντας τα κερδη του και…..κανοντας φιλανθρωπιες, κοινωνική πολιτική και ενισχύοντας την εξυγιανση και ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, με την επιβράβευση και την αμεριστη στηριξη της Κυβερνησης.
Και τί δεν συνέβη στο ελληνικό ποδόσφαιρο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Πηγαίνοντας προς τις εκλογές της ΕΠΟ, παράγοντες Ποδοσφαιρικών Ενώσεων δάρθηκαν επανειλημμένα. Το σπίτι του διαιτητή κ. Μπήκα κάηκε.
Ενας τελικός κυπέλλου διεξήχθη με καθυστέρηση μηνός και κεκλεισμένων των θυρών επειδή έτσι άρεσε στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού. Άλλος τελικός κυπέλλου βάφτηκε στο αίμα. Εφημερίδα έγραψε ότι οι τελευταίες εκλογές της ΕΠΟ αγοράστηκαν έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός υπουργού και δικαστή.
Επώνυμος δικηγόρος καταγγέλλει ότι, αγώνα της ομάδας του έστησε μέτοχος στοιχηματικής εταιρίας και η κυβέρνηση κωφεύει.
Η ανεξαρτησία του ποδοσφαίρου και η τοποθέτηση του αθλήματος σε αναπτυξιακές βάσεις, που θα δημιουργήσουν ένα σοβαρό αναπτυξιακό μοντέλο, ώστε να καλλιεργηθεί ο υγιείς ανταγωνισμός μεταξύ των ποδοσφαιρικών εταιριών, δεν μπορεί να προκύψει μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες και εξωθεσμικές παρεμβάσεις.
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη χώρα, επιτρέψτε μου ένα μικρό συλλογισμό.
Με κυβερνητική εντολή, η Ανώνυμη Εταιρία και η, κατά τα άλλα,  ανεξάρτητη κρατική Τηλεόραση, επιχορήγησε με 22 εκατομμύρια ευρώ συγκεκριμένες ΠΑΕ.
Εν ολίγοις το απαξιωμένο εμπορικά και κοινωνικά επαγγελματικό ποδόσφαιρο, υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης, επιβαρύνει ετησίως το ισοζύγιο πληρωμών με αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ελεύθερη αγορά έχουμε, ο καθένας μπορεί να αγοράζει και να πουλάει ότι θέλει, όχι όμως με χρήματα των φορολογουμένων. Κάθε σοβαρή κυβέρνηση οφείλει να ελέγχει και την τελευταία δεκάρα, όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν τη χρεοκοπία της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτού ο ελληνικός λαός του εμπιστευθεί την διακυβέρνηση της χώρας, είχε καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις για τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο. Τι υπόσχονταν μεταξύ των άλλων;
1) Ότι δεν επιθυμεί και δεν θα επιδιώξει την αναπαλαίωση του πελατειακού καθεστώτος στο ποδόσφαιρο.
Τι έπραξε: Εργάστηκε όχι για να ξηλώσει αυτό το καθεστώς, αλλά για να του αλλάξει διεύθυνση. Το μαρτυρούν όσα συμβαίνουν εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, τα δεκάδες παιχνίδια που διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, το τελευταίο παιχνίδι Ξάνθη – Λάρισα, όπου η πρόθεση αλλοίωσης του αποτελέσματος έγινε με τέτοια βιαιότητα, θαρρείς και κάποιοι επιθυμούσαν να το δουν ακόμα και οι τυφλοί. Είδε κανείς να αξιοποιεί η κυβέρνηση κάποιους παλαίμαχους ποδοσφαιριστες με αυξημενο ΚΥΡΟΣ και ΗΘΟΣ;. Να συνεργάζεται με τον ΠΣΑΠ.;
Να αξιοποιεί πρόσωπα και φορείς που διαθέτουν επιστημονική γνώση, εγνωσμένο κύρος, πάλεψαν για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου και αντιστάθηκαν στην ενσωμάτωση με συμφέροντα και τη διαπλοκή ανεξαρτήτως χρώματος. ; Να αξιοποιεί την συσσωρευμένη θετική και αρνητική εμπειρία προηγούμενων κυβερνήσεων, προκειμένου να θέσει το ποδόσφαιρο σε τροχιά ανάπτυξης;
2 Καταργηση της υποχρεωσης των αθλητικων σωματειων Γ’ εθνικης ,να μετατρεπονται σε ΠΑΕ για να συμμετασχουν στα πρωταθληματα Β’ και Α’ εθνικης
Τι έκανε προκειμένου να εφαρμόσει τη διακηρυγμένη θέση και να ανοίξει τα σωματεία στην κοινωνία[ Αμεση Εγγραφη μελων, δικαιωμα εκλεγειν εκλεγεσθαι στα αθλουμενα μελη στα 17 τους χρονια, καθιερωση απλης αναλογικης].; Απολύτως τίποτα. Ειδικά στη Β ́ εθνική όπου τα μίνιμουμ έξοδα κάθε ομάδας ανέρχονται σε 400-500.000 ευρώ και με τα έσοδα να μην ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, έφερε στις ομάδες με την πολιτική της, κυρίως ανθρώπους της νύχτας και του υποκόσμου, με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την καθαρότητα των αποτελεσμάτων. Πως το ξεπέρασε αυτό η κυβέρνηση; Πετώντας επί της ουσίας τους εκατοντάδες φακέλους με ύποπτα παιχνίδια που στέλνει ετησίως η UEFA, στον κάδο των αχρήστων.
Καμιά δημοσιοποίηση όπως και παλαιότερα, σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει το κύρος των ανθρώπων που προώθησε να διοικήσουν την ΕΠΟ και των φίλων της στη Σούπερ Λίγκα και την ΕΠΑΕ. Δεκάδες είναι ετησίως οι φάκελοι με αγώνες της Σούπερ Λίγκας και με συμμετοχή ομάδων με βαρύτατο όνομα. Και τι με αυτό; Την ΕΠΟ διοικούν οι φίλοι των φίλων μας και απαγορεύεται να αμφισβητήσουμε την αξιοπιστία τους.
3) Ένταξη του επαγγελματικού αθλητισμού στις οικονομικές ελεγκτικές αρχές και το υπουργείο Ανάπτυξης.
Όχι μόνο δεν το έπραξε αλλά διατήρησε την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού η οποία διορίζεται και συνεχίζει να λειτουργεί υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του εκάστοτε υφυπουργού Αθλητισμού, προκειμένου να εκδίδει αποφάσεις οι οποίες πολλές φορές προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.
Επι Κοντονη π.χ χαραχτηρίστηκε ”ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ” μεγαλης ΠΑΕ ο εχων μαυρο ποινικο μητρωο, που δεν του επιτρεπεται να εχει θεσμικη θεση στο ελληνικο ποδοσφαιρο, παρ’οτι πρωταγωνιστει σε αυτο.
Παλιοτερα ειχαμε τον”επωνυμο φιλαθλο ”, που διοικουσε εξωθεσμικα την ιδια ΠΑΕ και στην συνεχεια μια αλλη επαρχιακη ΠΑΕ.
4) Διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών και των ΠΑΕ,ΚΑΕ.
Τι έπραξε;  ́Επειτα από καταγγελία παράγοντα που γνώριζε πως λειτουργεί η ομοσπονδία ποδηλασίας, έστειλε τους υπαλλήλους της ΓΓΑ για έλεγχο. Τί έφερε στη δημοσιότητα; Τίποτα.
Ή, ορθότερα, πέτυχε να εκλέξει αντιπρόσωπο η ποδηλασία για την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων τον εκλεκτό του τότε υφυπουργού Αθλητισμού, ο οποίος προσλήφθηκε στη συνέχεια υπάλληλος στην ΕΠΟ με μισθό που θα τον ζήλευε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Για τις ΠΑΕ και ΚΑΕ, ως αντιπολιτευση ο ΣΥΡΙΖΑ κατεθετε στη βουλη ερωτησεις, επερωτησεις και εξεδιδε ανακοινωσεις καταγγελοντας την τοτε Κυβερνηση, οτι δεν ελεγχει τις υπερχρεομενες ΠΑΕ, ΚΑΕ προστατευοντας τους μεγαλοπαραγοντες.
Ο λαλιστατος πρωην Υφυπουργος Αθλητισμου Κοντονης στις 10/8/2015 δηλωνε οτι, τα οικονομικα των ΠΑΕ-ΚΑΕ θα ”περασουν απο κοσκινο”.
Επισης στις10/10/15 ο Πρωθυπουργος Α.Τσιπρας στη Βουλη δηλωνε οτι, ολοκληρώνονται οι οικονομικοι ελεγχοι στο ποδοσφαιρο και γενικότερα στον Αθλητισμο.
Τελικως δεν γνωριζουμε το οικονομικο χρεος αναλυτικα και συνολικα των ΠΑΕ-ΚΑΕ σε εφορια, ΙΚΑ και τριτους.
Αλλα μαθαμε οτι με κυβερνητική εντολή, η ανεξάρτητη κρατική Τηλεόραση, επιχορήγησε με 22 εκατομμύρια ευρώ τις διαχρονικα υπερχρεομένες κρατικοδίαιτες και με πλαστες φορολογικες ενημερότητες λειτουργουσες ΠΑΕ.
Και επι πλεον μειωσαν τον φορο επι των επαγγελματικων συμβολαιων απο 42 σε 30 τοις εκατο. Και ο ιδιος ο Πρωθυπουργος εχει αναλαβει την κατασκευη των γηπεδων τους.
Στο προεκλογικο του προγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΦΕΡΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΕΘΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ νομοσχέδιο, που θα αντικαθιστουσε τους νομους περι Αθλητισμου.
Στην πραξη ομως ψηφισε ενα νομοσχεδιο με λιγα αρθρα, για την αντιμετωπιση των βιαιοτητων στα γηπεδα, τον Μαιο του 2015 και κατα διαστηματα καταθετει και ψηφιζει τροπολογιες, με τις οποιες καλυπτει παραλήψεις και παρανομιες των υπουργων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το μόνο κόμμα που τσαλαπατάει το προεκλογικό του πρόγραμμα, προκειμένου να υπηρετήσει συμφέροντα ημετέρων.
Ψάξτε να βρείτε αν η αντιπολίτευση έβγαλε τα τελευταία τρία χρόνια μία ανακοίνωση για τα κακώς κείμενα του ποδοσφαίρου. Από την ημέρα που οι λεγόμενοι ισχυροί του ποδοσφαίρου απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο επί των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη. Ο όποιος κυβερνητικός ή αντιπολιτευτικός αγώνας, διεξάγεται για την υπεράσπιση των συμφερόντων των φίλων, μέσω των οποίων μπορούμε να εξασφαλίσουμε τον έλεγχο της προπαγάνδας και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
Στο δια ταύτα:
Η ιστορία διδάσκει ότι η άνοιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν μπορεί να προέλθει από υπάκουους πολιτικούς που εφαρμόζουν προσωπική πολιτική, αλλά από πολιτικές οι οποίες θα αναδεικνύουν τα κακώς κείμενα, θα χαράσσουν εθνικούς στόχους και θα θέτουν πολιτικούς και παράγοντες ενώπιων των ευθυνών τους. Μην ελπίζεται στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και τις προγραμματικές διακηρύξεις. Μην πιστεύεται ότι η δικαιοσύνη είναι τυφλή. Από το 2011 σέρνεται η υπόθεση με τους κοριούς. Τις όποιες σημερινές καταγγελίες δεν τις αντιλαμβάνεται.
Στο Βέλγιο εν μια νυκτί έβαλαν παράγοντες και διαιτητές στη φυλακή.
Η πλειονότητα των πολιτικών που κατέλαβαν την καρέκλα του υφυπουργού Αθλητισμού, το μόνο που γνωρίζουν από ποδόσφαιρο είναι το χρώμα της ομάδας τους. Ατομικά και μικροκομματικά συμφέροντα υπηρετούν. Ο νυν υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειαδης, έχει αναγάγει σε κορυφαίο συνομιλητή και άτυπο σύμβουλό του, παράγοντα ο οποίος κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει ταλαιπωρήσει το ποδόσφαιρο.
Η άνοιξη μπορεί να προέλθει μόνο από ανθρώπους που αγάπησαν και υπηρέτησαν πιστά το ποδόσφαιρο, το ήθος και η ανεξαρτησία των οποίων από παράγκες και παράκεντρα, δεν θα αμφισβητείται. Στελέχη άξια να υπηρετήσουν ένα αναπτυξιακό, καθαρό και ποιοτικό ποδόσφαιρο, υπάρχουν διάσπαρτα σε όλα τα κόμματα, αλλά και εκτός κομμάτων και κυρίως εντός του ποδοσφαίρου και σε όλες τις ομάδες. Η οικονομική κρίση και κυρίως η απουσία ενός φορέα ιδεών και αρχών, δεν επιτρέπει σε πολλούς από αυτούς να εκφραστούν δημόσια.
Με δεδομένο ότι μια παρέα αληθινών φίλων του ποδοσφαίρου και φανατικά εχθρών του παρασκηνίου και της διαφθοράς, δύσκολα μπορούν να διεκδικήσουν την ΕΠΟ επειδή το παιχνίδι παίζεται πλέον με χρήμα και πολιτική δύναμη, δεν σημαίνει ότι είμαστε αναγκασμένοι να σιωπούμε και να αποδεχόμαστε μοιρολατρικά τα τετελεσμένα.
Ας ιδρύσουμε έναν σύλλογο. Το Σύλλογο Φίλων του Καλού και Καθαρού Ποδοσφαίρου.
Όπως πριν από ενάμιση αιώνα ο πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δημήτρης Βικέλας, ίδρυσε το Σύλλογο προς Διάδοση Ωφελίμων Βιβλίων με στόχο τη μόρφωση του λαού.
Το Ι.Δ.Ε.Α.Δ ,ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΟΥ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, μπορει να λειτουργήσει συσπειρωτικά, για τους αληθινούς φίλους  του αθλήματος και κυρίως τους  βετεράνους  ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες, δημοσιογράφους, οπαδούς, φιλάθλους, που εμφορούνται απο τις αληθινές αξίες του ποδοσφαίρου.
Να συμβάλλουν ολοι στη δημόσια αντιπαράθεση από θέσεις αρχών, με όσους εκμεταλλεύονται σήμερα το άθλημα προς ίδιον όφελος και σε βάρος της κοινωνίας και κυρίως εναντίον της απαίδευτης νεολαίας, η οποία εν αγνοία της παίζει το παιχνίδι πολιτικών και παραγόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου