Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου: Τώρα και φέτα… Βιετνάμ, με τη βούλα της Κομισιόν



.
Αυτό που πρότεινε για τη φέτα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, Βαγγέλης Αποστόλου, όταν γινόταν οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά, δηλαδή να επιτρέπεται σε μια καναδική επιχείρηση να ονομάζει το προϊόν της φέτα, φτάνει να το παρασκευάζει από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, γίνεται πράξη στη συμφωνία ΕΕ-Βιετνάμ. Ετσι, με τον πιο επίσημο τρόπο, η φέτα παύει να είναι προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και μετατρέπεται σε τρόπο παρασκευής. Οποιος φτιάχνει το συγκεκριμένο τυρί με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα θα μπορεί να το ονομάζει φέτα, σε όποια χώρα κι αν βρίσκεται! Δε χρειάζεται να πούμε τι σημαίνει αυτό για τη φέτα και για την ελληνική κτηνοτροφία.

Στις 17 Οκτώβρη του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Δελτίο Τύπου ανακοίνωσε ότι «ενέκρινε σήμερα τις συμφωνίες εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ της ΕΕ και του Βιετνάμ, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την υπογραφή και την σύναψή της». Τα επόμενα βήματα είναι να επικυρώσουν την εν λόγω συμφωνία το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ στο τέλος θα επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών.


Δεν πρέπει να έχουμε καμιά αμφιβολία ότι τα υπόλοιπα κοινοτικά όργανα θα επικυρώσουν τη συμφωνία. Αλλωστε, η Κομισιόν δεν τη διαπραγματεύθηκε εν κενώ, ερήμην του Συμβουλίου και ιδιαίτερα ερήμην των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών, τη στρατηγική των οποίων υπηρετεί η γραφειοκρατία των Βρυξελλών.  Με αφορμή την έγκριση της συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ δήλωσε με ιμπεριαλιστικό κυνισμό: «Το Βιετνάμ προσφέρει τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους ευρωπαίους εξαγωγείς και επενδυτές, τόσο τώρα όσο και για το μέλλον».

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Βιετνάμ άρχισαν το 2012 και στις σχετικές διαδικασίες «έβαλαν πλάτη» οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των Σαμαροβενιζέλων και στη συνέχεια των Τσιπροκαμμένων (σόι πάει το βασίλειο). Με τη συμφωνία νομιμοποιήθηκε η παραγωγή στο Βιετνάμ τυριών που πλασάρονται από τους βιετναμέζους παραγωγούς ως φέτα. Για την αποδοχή των τυριών αυτών ως «φέτα» συνέπραξε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αποστόλου, γι’ αυτό και στις 17 Οκτώβρη που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έγκριση της συμφωνίας, δεν έκανε το παραμικρό αρνητικό σχόλιο για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Εκανε την πάπια μπροστά σε μια εξέλιξη που βάζει την ταφόπλακα στη φέτα ως προϊόν ΠΟΠ. Την πάπια έκανε και ο εκ Σκάλας Λακωνίας ορμώμενος νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης. Ως γνήσιος συριζαίος, αντιλαμβάνεται το έγκλημα που έχει συντελεστεί και προτιμά την τακτική της στρουθοκαμήλου. Βάζει το κεφάλι στην άμμο, για ν’ αποφύγει την κρίση πανικού που του έχουν προκαλέσει τα απανωτά ξεπουλήματα  εμβληματικών προϊόντων (φέτας και γιαουρτιού) σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Το επίμαχο σημείο για τη φέτα, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Κομισιόν (Αρθρο 12.28, παράγραφος 2 της συμφωνίας ΕΕ-Βιετνάμ), το βάλαμε σε φωτογραφία. Υπάρχει μόνο στα αγγλικά και η μετάφρασή του έχει ως εξής:

2. Παρά το άρθρο 12.27 (Προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων), η προστασία της γεωγραφικής ένδειξης «Φέτα» που περιλαμβάνεται στο μέρος Α του παραρτήματος 12-Α (κατάλογος Γεωγραφικών Ενδείξεων) δε θα εμποδίζει τη χρήση αυτής της ένδειξης στο έδαφος του Βιετνάμ από οποιαδήποτε πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των διαδόχων τους, που πραγματοποίησαν με καλή πίστη την ενεργή εμπορική χρήση αυτής της ένδειξης σε προϊόντα της κατηγορίας «τυριά» που παρασκευάζονται από πρόβειο γάλα ή παρασκευάζονται από πρόβειο και αίγειο γάλα, πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Οι Κομισάριοι και οι διαπραγματευτές της ΕΕ δέχτηκαν να μπορεί το Βιετνάμ να ονομάζει τα τυριά του «φέτα», αρκεί να παράγονται με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα πριν από την 1η Γενάρη του 2017. Φυσικά, οι βιετναμέζοι παραγωγοί παράγουν λευκό τυρί με αγελαδινό γάλα και αυτό το ξέρουν καλά οι Κομισάριοι. Τους είναι όμως αδιάφορη η προστασία ενός προϊόντος που αφορά την ελληνική κτηνοτροφία, έστω κι αν αποτελεί τη «ναυαρχίδα» αυτής της κτηνοτροφίας. Βρήκαν αυτή τη φόρμουλα («ονομάστε το φέτα, φτάνει να παράγεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα»), πατώντας στην πρόταση που είχε καταθέσει ο υπουργός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Αποστόλου, απ’ αφορμή τη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία CETA, της ΕΕ με τον Καναδά.

Σύμφωνα με τον Αποστόλου, ήταν μια συμβιβαστική πρόταση και αφορούσε την παραγωγή «φέτας» από τον Καναδά. Εγραφε ο Αποστόλου σε απάντηση που έδωσε στον χρυσαυγίτη Λαγό και στον νεοδημοκράτη Μπασιάκο: «Τι ζητάει η Ελλάδα από την Ε. Επιτροπή. Η ελληνική αντιπροσωπεία, με το αριθ. md 401/15 έγγραφό της στις 3-12-2015 προς την Επιτροπή Πολιτικής Εμπορίου (TPC, Επιτροπή του Συμβουλίου), κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση, ζητώντας από την Ε. Επιτροπή, χωρίς να αλλάξει καθόλου το κείμενο της συμφωνίας, να προστεθεί μια υποσημείωση (footnote) στη λέξη “Φέτα“ (παράρτημα 20-Α, Μέρος Α) με την οποία να διευκρινίζεται ότι ως “Φέτα“ μπορεί να θεωρηθεί μόνο το τυρί που παράγεται αποκλειστικά από 100% πρόβειο γάλα ή από αναμείξεις αυτού με γίδινο (70% κατ’ ελάχιστο πρόβειο και το υπόλοιπο από γίδινο γάλα). Με αυτό τον τρόπο, μόνοόσοι παράγουν λευκό τυρί με την ίδια πρώτη ύλη, όπως το αυθεντικό ΠΟΠ τυρί, μπορεί να το λένε “Feta, εάν το έπρατταν μέχρι τις 18.10.2013».

Κι ενώ είχε προτείνει κρυφά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια φόρμουλα που θάβει τη φέτα, ο Αποστόλου παραμύθιαζε τους κτηνοτρόφους, που διαμαρτύρονταν για τη συμφωνία CETA ΕΕ-Καναδά, πως τάχα έπεισε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει μια δήλωση, ότι μετά την πάροδο πέντε χρόνων θα προστατεύσει πλήρως τη φέτα. Από τότε πέρασαν δυο χρόνια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσια της συμφωνίας ΕΕ-Βιετνάμ (που δεν είναι δα και Καναδάς, από άποψη οικονομικής δύναμης), ξαναθάβει την ελληνική φέτα ως προϊόν ΠΟΠ.

Αυτή η πρακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν μας ξαφνιάζει, για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί αυτή είναι η φύση των ιμπεριαλιστών που διαφεντεύουν την ΕΕ. Ξεπουλάνε τα συμφέροντα των λαών χωρών σαν την Ελλάδα, προκειμένου να διεισδύσουν στις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου.

Δεύτερον, γιατί είχαμε προδιαγράψει αυτή την εξέλιξη. Οτι δηλαδή η ΕΕ και οι ΣΙΡΙΖΑΝΕΛ θα ξεπουλήσουν τη φέτα (και όχι μόνο) ως προϊόν ΠΟΠ. Τον Ιούνη του 2016, απ’ αφορμή τη συμφωνία, ΕΕ-Καναδά, σε άρθρο με τίτλο «Οι Τσιπροκαμμένοι έβαλαν πλάτη για το “θάψιμο“ της φέτας», προβλέπαμε αυτή την εξέλιξη, γιατί οι Κομισάριοι από το 2007 είχαν προαναγγείλει ότι -προκειμένου να διεισδύσει το κεφάλαιο των ιμπεριαλιστικών κρατών στις αγορές των χωρών του λεγόμενου τρίτου κόσμου- θα προσφέρει σ’ αυτές τις χώρες «στοχευμένη χαλάρωση των κανόνων καταγωγής για τα αγροτικά προϊόντα».

Ας θυμηθούμε εκείνη την ανάλυση.

Το ξωπέταγμα της φέτας


Το «θάψιμο» της ελληνικής φέτας στις διεθνείς αγορές δεν είναι τυχαίο. Απορρέει από τη στρατηγική του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών κυβερνήσεων, που διαφεντεύουν τις τύχες της ΕΕ και των λαών της. Θέλουν να ξωπετάξουν όχι μόνο την ελληνική φέτα αλλά και άλλα προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης),  προκειμένου να δελεάσουν τις κυβερνήσεις των χωρών της ΑΚΕ, για να ανοίξουν διάπλατα τις αγορές αυτών των χωρών στη διείσδυση του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου, που βρίσκεται σε ανταγωνισμό με το αμερικάνικο κεφάλαιο. Για τη στρατηγική διείσδυσης του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε σε επόμενα σχόλιά μας, γιατί η στρατηγική της διείσδυσης στις χώρες ΑΚΕ είναι πολύ σοβαρή και θα προκαλέσει μεγάλες επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό προλεταριάτο και στους λαούς.

Προς το παρόν περιοριζόμαστε στα σχετικά με τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, παραθέτοντας απόσπασμα από Ανακοίνωση της  Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, [COM (2007) 635 τελικό]: «3.5. Κανόνες καταγωγής: Η Επιτροπή θεωρεί τους νέους κανόνες καταγωγής στο πλαίσιο της ΣΟΕΣ ως αναπόσπαστο μέρος των ρυθμίσεων για την πρόσβαση στην αγορά εμπορευμάτων της ΣΟΕΣ. Η Επιτροπή υπενθυμίζει την πρότασή τηςγια τη χαλάρωση και την απλούστευση των υφιστάμενων κανόνων καταγωγής του Κοτονού στο πλαίσιο μιας ΣΟΕΣ[7]». Ακόμα πιο αποκαλυπτική είναι η υποσημείωση [7]: «Η προσφορά περιλαμβάνει στοχευμένη χαλάρωση των κανόνων καταγωγής για τα αγροτικά προϊόντα και σημαντική χαλάρωση για τα αλιευτικά και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Την προσφορά αυτή δέχθηκαν με ικανοποίηση οι περιφέρειες ΑΚΕ. Οι διαπραγματεύσεις για τους κανόνες καταγωγής συνεχίζονται».

Είναι σαφές, λοιπόν, τι μέλλον επιδιώκεται σε προϊόντα όπως η φέτα. Το ευρωπαϊκό μεγάλο κεφάλαιο θα χρησιμοποιεί αυτά τα προϊόντα ως ανταλλάγματα στις χώρες ΑΚΕ, προκειμένου αυτές να ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες τους στη διείσδυσή του. Αν πρέπει να σχολιαστεί κάτι, είναι η αναισχυντία του Β. Αποστόλου, που προσπαθεί να παραμυθιάσει τους έλληνες κτηνοτρόφους, ότι τάχα… απέσπασε δέσμευση από την Κομισιόν για αποκατάσταση της ελληνικής φέτας την επόμενη πενταετία! Αλλαγές θα γίνουν την επόμενη πενταετία. Μόνο που αυτές δε θα αφορούν την αποκατάσταση της φέτας, αλλά το ξωπέταγμα και άλλων τυριών ΠΟΠ, ειδικά μετά τη νομιμοποίηση της μαζικής χρήσης εβαπορέ γάλακτος  στην παραγωγή όλης της γκάμας των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Χάριν της ιμπεριαλιστικής διείσδυσης


Γίνεται φανερό, ότι ο γαλλογερμανικός άξονας, προκειμένου να διεισδύσει στο Βιετνάμ, θυσίασε την ελληνική φέτα. Οπως δείχνουν τα πράγματα, με τις συμφωνίες που θα υπογράφει η ΕΕ, θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να βαφτίζουν το λευκό τυρί φέτα.  Το αποτέλεσμα αυτών των συμφωνιών θα είναι να μειωθούν  δραστικά οι εξαγωγές φέτας. Προσθέστε και το πλήγμα που έχει δεχτεί το ελληνικό γιαούρτι με την χρόνια και μαζική χρήση εβαπορέ γάλακτος, που θα οδηγήσει επίσης στη δραστική μείωση των εξαγωγών, και θα συμφωνήσετε ότι από τις σημαντικές μειώσεις των εξαγωγών αυτών των δύο εξαγώγιμων προϊόντων οι επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και στους κτηνοτρόφους θα είναι τεράστιες και φυσικά καταστροφικές.

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που ενδιαφέρεται μόνο για το πώς η φρουρά του θα μετατρέψει σε κλειστό φρούριο το υπουργικό κτίριο στην πλατεία Βάθης, είναι εντελώς εκτός κλίματος και έχει πάθει κρίση πανικού, καθώς έχει κληθεί από τον Τσίπρα να καλύψει το ξεπούλημα τόσο της φέτας όσο και του ελληνικού γιαουρτιού, που το ξεκίνησε το δίδυμο Αποστόλου-Μπόλαρη.

Τις διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Καναδά, με χώρες της Αφρικής, με το Βιετνάμ, τις διεξάγουν μεν οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας, αλλά έχει γνώμη και παίζει δραστήριο ρόλο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Γι’ αυτό και μιλάμε για διαχρονικές ευθύνες των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2012 μέχρι σήμερα. Η ευθύνη του Αραχωβίτη σ’ αυτή τη φάση είναι ότι σιωπά και δεν μιλάει ανοιχτά για τη συμφωνία με την οποία ξεπουλήθηκε η ελληνική φέτα ως προϊόν ΠΟΠ, ώστε να ξέρουν οι κτηνοτρόφοι τι τους περιμένει.

Σ’ αυτή την καταστροφική εξέλιξη με τη «φέτα Βιετνάμ» συνέβαλαν οι υπουργοί Οικονομίας της περιόδου διακυβέρνησης από τους Τσιπροκαμμένους, και ο (πρώην πλέον) υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. Ο τελευταίος είχε συχνές επαφές με την πολιτική ηγεσία του Βιετνάμ, πότε επισκεπτόμενος ο ίδιος το Βιετνάμ και πότε υποδεχόμενος στην Ελλάδα τον βιετναμέζο ομόλογό του και αναπληρωτή πρωθυπουργό Φαμ Μπινχ Μινχ. Πολύ πρόσφατα, στις 2 Ιούλη του 2018, ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε στην Αθήνα με τον βιετναμέζο ΥΠΕΞ. Στη συνάντηση δόθηκε έμφαση στη συνεργασία των δύο χωρών για την προώθηση των σχέσεων του Βιετνάμ με την ΕΕ. Ο υπουργός Μινχ εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμηση της  χώρας του για την υποστήριξη της Ελλάδας «για την επίσημη υπογραφή και επικύρωση της συμφωνίας  ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και Βιετνάμ»!

Αυτή η εξέλιξη με τη «φέτα Βιετνάμ» είναι εξαιρετικά σοβαρή και διαγράφει έναν τεράστιο κίνδυνο για τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων. Οπως είναι γνωστό, οι γαλακτοβιομήχανοι έπαιξαν εξαιρετικά αρνητικό ρόλο σ’ αυτή την εξέλιξη, από τη στιγμή που άρχισαν να χρησιμοποιούν –παράνομα- εβαπορέ γάλα στην παρασκευή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτή η πρακτική οδήγησε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Τώρα, η συμφωνία ΕΕ-Βιετνάμ, με την οποία η ασιατική χώρα νομιμοποιείται να βαφτίζει το λευκό τυρί φέτα, θορύβησε τους γαλακτοβιομήχανους, που φτάνουν στο σημείο να χαρακτηρίσουν κατάπτυστο κείμενο τη συμφωνία για τη φέτα. Δεν έχουν καμιά διάθεση να υπερασπιστούν την ελληνική φέτα και την ελληνική κτηνοτροφία (την οποία εξοντώνουν συστηματικά πιέζοντας τις τιμές σε μη βιώσιμα επίπεδα, με τις αθρόες εισαγωγές εβαπορέ γάλακτος και την ανεξέλεγκτη χρήση του ακόμα και στην παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ όπως η φέτα), αλλά βλέπουν ότι μπαίνουν σε άμεσο κίνδυνο τα οικονομικά τους συμφέροντα, δεδομένου ότι είναι ορατός ο κίνδυνος για δραστική μείωση των εξαγωγών φέτας.

Εμείς απευθυνόμαστε στους φτωχούς κτηνοτρόφους και τους ρωτάμε: θα επιτρέψουν στους Τσιπροκαμμένους να ολοκληρώσουν το έγκλημά τους σε βάρος της ελληνικής φέτας με την υπογραφή συμφωνιών τύπου ΕΕ-Καναδά και ΕΕ-Βιετνάμ; Ιδωμεν…

Γεράσιμος Λιόντος




Κινήσεις πανικού από τον υπουργό Αραχωβίτη


Οπως είναι γνωστό, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, προκειμένου να εξαπατήσει τους κτηνοτρόφους και καλμάρει την αγανάκτησή τους για την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του 2016, η οποία νομιμοποίησε τη χρήση εβαπορέ γάλακτος στην παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού, συγκρότησε ομάδα εργασίας με σκοπό να μελετήσει τη δυνατότητα σύνταξης φακέλου για την πιστοποίηση του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης).

Από την πρώτη στιγμή είχαμε υπογραμμίσει ότι όσο ισχύει η ΚΥΑ του 2016, που νομιμοποιεί τη χρήση εβαπορέ γάλακτος και όσο οι κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανόμενης αυτής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) κάνουν τα στραβά μάτια και αφήνουν τις γαλακτοβιομηχανίες να χρησιμοποιούν παράνομα εβαπορέ γάλα για την Παρασκευή, όχι μόνο γιαουρτιού, αλλά όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, ένας φάκελος για την πιστοποίηση του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος ΠΓΕ δε θα έχει καμία τύχη. Αν φτιαχτεί τέτοιος φάκελος, θα είναι μόνο για να εξαπατηθούν οι έλληνες κτηνοτρόφοι.

Στη συνέχεια ,βρήκαμε το πόρισμα της ομάδας εργασίας, το δημοσιεύσαμε και το σχολιάσαμε. Ηταν το τελικό πόρισμα, το οποίο -όπως μάθαμε εκ των υστέρων- εγκρίθηκε από την ομάδα εργασίας στις 28 Μάρτη του 2018. Στο πόρισμα προβάλλονταν επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία, για να πιστοποιηθεί το ελληνικό γιαούρτι ως προϊόν ΠΓΕ, δεν είναι απαραίτητο να παρασκευάζεται μόνο με ελληνικό νωπό γάλα όλων των τύπων, αλλά μπορεί να παρασκευάζεται και με εισαγόμενο γάλα! Αυτή η αποκάλυψη θορύβησε το διάδοχο του Αποστόλου, Στ. Αραχωβίτη, που έσπευσε να δώσει γραμμή στα μέλη της ομάδας εργασίας να ισχυριστούν ότι το πόρισμα που δημοσιεύσαμε δεν είναι το τελικό. Στη συνέχεια, οκτώ από τα μέλη της ομάδας εργασίας έσπευσαν –με εντολή υπουργού- να φτιάξουν νέο πόρισμα-καρικατούρα.

Είναι τόσο μπάχαλο οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του εργαστηρίου του αναπληρωτή καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μασούρα, που με έγγραφό του το εργαστήριο αποκάλυψε ότι η ομάδα εργασίας είχε αποφασίσει για τη σύνταξη φακέλων για τρία  είδη ελληνικού γιαουρτιού στις 28 Μάρτη και όχι στις 19 Οκτώβρη του 2018, όπως ισχυρίζονται τα οκτώ μέλη της ομάδας εργασίας καθ’ υπόδειξη του υπουργού.

Γράφει η καθηγήτρια Εφ. Τσακαλίδου, διευθύντρια του Εργαστηρίου Γάλακτος, σε επιστολή της προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με ημερομηνία 16 Οκτώβρη του 2018: «Εχοντας ως προτεραιότητα τις παραγωγικές και αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και κοινωνίας, πιστεύουμε ότι σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, θα συμβάλουμε στην κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού, που αποτελεί ένα από τα εμβληματικά προϊόντα μας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Το παραπάνω έργο περιλαμβάνει τη σύνταξη φακέλου για τα 3 είδη ελληνικού γιαουρτιού (παραδοσιακό, στραγγιστό, συνεκτικής δομής), όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της 28/3/2018 της Ομάδας Εργασίας για το Ελληνικό Γιαούρτι, η οποία έχει οριστεί με την με αριθ. 9383/103595/04-10-2017 Υ.Α.»!

Μετά απ’ αυτή την (ακούσια) αποκάλυψη, γίνεται φανερό ότι ο υπουργός και τα μέλη της ομάδας εργασίας, που ισχυρίστηκαν ότι το πόρισμα της 28ης Μάρτη του 2018 ήταν προσωρινό και όχι το τελικό, λένε ψέματα. Και βέβαια, αποκαλύπτεται ότι θέλουν να στείλουν ένα φάκελο για την πιστοποίηση του ελληνικού γιαουρτιού, μόνο και μόνο για να εξαπατήσουν τους κτηνοτρόφους. Γνωρίζουν καλά και οι ίδιοι ότι αυτός ο φάκελος δε θα έχει καμία τύχη.

Ολη αυτή η ιστορία με το φάκελο για το ελληνικό γιαούρτι, σε συνδυασμό με την αδυναμία του διευθύνοντος συμβούλου Μπακαλέξη να πάρει από το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ απόφαση για τη σύνταξη φακέλου, εξόργισε τον Αραχωβίτη και τον εξώθησε σε κινήσεις πανικού, όπως ήταν το στήσιμο των μπάτσων της φρουράς του για να μας εμποδίσουν (παράνομα) να μπούμε στο υπουργείο όπου μπαίνουμε ελεύθερα και κάνουμε ρεπορτάζ εδώ και 22 χρόνια (γράφουμε αναλυτικά στη σελίδα 11).

Και βέβαια, ο πανικός εντείνεται από τη συμφωνία ΕΕ-Βιετνάμ που βάζει ταφόπλακα στη φέτα, καθώς επιτρέπει να βαφτίζεται το βιετναμέζικο λευκό τυρί, φέτα (γράφουμε αναλυτικά στις διπλανές στήλες). Ο Σ. Αραχωβίτης προς το παρόν σιωπά (όπως και ο προκάτοχός του). Τώρα που αποκαλύπτεται η αλήθεια, όμως, θα έχει να αντιμετωπίσει τους αγανακτισμένους και αποφασισμένους για όλα κτηνοτρόφους.

Αυτή την περίοδο ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει στα χέρια του «καυτές πατάτες»:

α) Το ελληνικό γιαούρτι, που παράγεται με τη μαζική χρήση εισαγόμενου εβαπορέ γάλακτος (το οποίο γάλα χρησιμοποιείται μαζικά για την παρασκευή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων). Δεν θέλει, φυσικά, να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο και επέλεξε ν’ αφήσει την κατάσταση που βρήκε ως έχει! Δηλαδή, να συνεχίσει να ισχύει η ΚΥΑ του 2016, να χρησιμοποιείται μαζικά εβαπορέ γάλα και να θεωρείται το ελληνικό γιαούρτι τρόπος παρασκευής και όχι προϊόν ΠΓΕ.

β) Την ελληνική φέτα, που με την πολιτική του Αποστόλου έχει μετατραπεί από προϊόν ΠΟΠ σε τρόπο παρασκευής.

Επειδή ο Αραχωβίτης δε θέλει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα προς όφελος των φτωχών κτηνοτρόφων και της  ελληνικής κτηνοτροφίας, επέλεξε να καταργήσει την Υπουργική Απόφαση Μπόλαρη για τους ελέγχους (14 Οκτώβρη του 2015). Αυτή η υπουργική απόφαση ίσχυσε για τρία χρόνια και δεν ήταν προσωπική του Μπόλαρη, αλλά καθαρά κομματική, του ΣΥΡΙΖΑ και δε βοήθησε στο ελάχιστο τους κτηνοτρόφους. Το όργιο από τους γαλακτοβιομήχανους συνεχίστηκε, οι τιμές του νωπού γάλακτος όλων των τύπων κατρακύλησαν, ενώ με τις διεθνείς συμφωνίες η φέτα έχει μετατραπεί σε τρόπο παρασκευής και έτσι υπονομεύθηκε ως προϊόν ΠΟΠ.

Το ίδιο το ελεγκτικό σύστημα πάσχει από τη φύση του, δεδομένου ότι θεωρούνται αξιόπιστοι οι καπιταλιστές και ο λεγόμενος αυτοέλεγχος των επιχειρήσεων είναι η βάση που στηρίζεται το σύστημα. Για παράδειγμα, ο έλεγχος που διεξάγεται κάθε χρόνο είναι δειγματοληπτικός και το δείγμα είναι ένα 5% των επιχειρήσεων! Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τις ισχύουσες ΚΥΑ για τους ελέγχους και με την Υπουργική Απόφαση Μπόλαρη, οι επιτόπιοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διεξάγονταν χωρίς προειδοποίηση των καπιταλιστών. Τώρα, Αραχωβίτης, Τελιγιορίδου και Παπανάτσιου, στο σχέδιο ΚΥΑ που δημοσιοποίησαν, εισάγουν για πρώτη φορά διάταξη (άρθρο 7, παρ. 6) σύμφωνα με την οποία οι επιτόπιοι έλεγχοι μπορούν να διεξάγονται μετά από προειδοποίηση!

Οι υπουργοί θεωρούν ότι οι κτηνοτρόφοι είναι συνυπεύθυνοι με τους καπιταλιστές για την κατάσταση που επικρατεί στον γαλακτοκομικό τομέα και προτείνουν διατάξεις που θα υποχρεώσουν τους κτηνοτρόφους να καταφύγουν σε λογιστές.

Ενώ είναι γνωστό ότι οργιάζει η χρήση παράνομων υλών (π.χ. εβαπορέ γάλακτος στην παρασκευή όλων των γαλακτοκομικών), οι Αραχωβίτης, Τελιγιορίδου και Παπανάτσιου κατήργησαν τη διάταξη που προέβλεπε επιβολή προστίμου για τη χρήση παράτυπων πρότυπων υλών! Το επισημαίνουμε, όχι γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η διάταξη βοηθά στην καταπολέμηση της χρήσης εβαπορέ γάλακτος και άλλων παράνομων πρώτων υλών (η πρόβλεψη προστίμων δε βοηθά τον ελεγκτικό μηχανισμό, που είναι ολιγομελής, διάτρητος και το σπουδαιότερο βραχυκυκλωμένος από την πολιτική ηγεσία ώστε να μην κάνει ουσιαστικούς ελέγχους, προς όφελος των καπιταλιστών), αλλά γιατί η μη πρόβλεψη προστίμου για τη χρήση παράτυπων πρώτων υλών υποδηλώνει ότι για την πολιτική ηγεσία δεν υφίσταται πρόβλημα χρήσης παράτυπων υλών στην παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων!

πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου