Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Συνεργάτες των επιχειρηματικών συμφερόντων στη περιοχή μας...

.
Βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο, και πολλές κινήσεις ή γεγονότα, εύλογα σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις εκλογές. Υπάρχουν κι άλλες που δε σχετίζονται και τόσο με αυτές.

Στη γειτονιά μας η βίαιη εισβολή των επιχειρηματικών συμφερόντων παραμένει σε εξέλιξη. Αρωγός τους, μη πω χαμάλης τους, εκτός άλλων, η εκκλησία. Ο ανώτατος τοπικός εκπρόσωπος του θεού δε χάνει ευκαιρία με τη παρουσία του, να κοσμεί διάφορα σόου τους, ή να σχεδιάζει συμπληρωματικές εγκαταστάσεις αξίας εκατομμυρίων, απαραίτητες για τη λειτουργία του ιδιωτικού γήπεδου. Τελευταία εμφανίστηκε στη τιμητική επιτροπή του σχεδιαζόμενου ιδιωτικού «μουσείου προσφυγικού ελληνισμού», που θα στεγάζεται στο υπό κατασκευή ιδιωτικό γήπεδο Μελισσανίδη και αγνοεί την ύπαρξη αντίστοιχου δημοτικού μερικά μέτρα πιο πέρα. 


Εδώ και καιρό, ότι και να κάνει,  όπου και να συμμετέχει, δεν αποτελεί έκπληξη.

Έκπληξη θα ήταν πραγματικά, να το δούμε να ευλογεί και να στηρίζει με τη παρουσία του εργατικούς, αντιφασιστικούς αγώνες και απεργίες εργαζομένων. Να κατηγορεί όπως ο Χριστός, αυτούς που έχουν πάνω από δύο «χιτώνες» και φροντίζουν ο λαός να μην έχει ούτε ένα. Να είναι υπέρ της κυριακάτικης αργίας, αφού ο θεός στις δέκα εντολές μας παρήγγειλε, «εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου, τη δε ημέρα τη εβδόμη σάββατα κυρίω τω θεώ σου». Βεβαίως είναι προφανές πως αν έκανε κάτι τέτοιο πριν γίνει μητροπολίτης, δε θα είχε γίνει ποτέ. Κι αν το έκανε εκ των υστέρων, δε θα είχε καμιά πιθανότητα να γίνει αρχιεπίσκοπος, όπως πάμπολλα δημοσιεύματα μας πληροφορούν ότι σφόδρα επιθυμεί.

Η αλήθεια είναι πως αυτή είναι η εκκλησία κι οι εκπρόσωποι του θεού διεθνώς. Μάταια περίμενα να δω στο νεότερο κληρικό που χρίστηκε επίσκοπος από την εκκλησία της Ελλάδας, κάτι διαφορετικό και άξιο λόγου, όπως ορισμένοι συμπολίτες στις αρχές της θητείας του με διαβεβαίωναν.

Μια από τις πρώτες κινήσεις που πλέον φαίνεται να οφείλεται στα επιχειρηματικά συμφέροντα, και με τη πάροδο του χρόνου έχει ξεχαστεί, ήταν η βίαιη αντικατάσταση του έως τον Οκτώβρη 2014 μητροπολίτη Ν. Ιωνίας – Ν. Φιλαδέλφειας, Κωνσταντίνου. Ο οποίος είναι ακόμη εν ζωή, και από όσο μαθαίνω, σε καλύτερη κατάσταση από τον αρχιεπίσκοπο που φρόντισε να τον αντικαταστήσει για λόγους και καλά υγείας, με αφορμή μια σπασμένη κνήμη. Η αντικατάσταση του, που δεν έχει προηγούμενο, έγινε κόντρα στην ισοβιότητα των επισκόπων, και κόντρα στην ενυπόγραφη επιθυμία του συνόλου των κληρικών της μητρόπολης. Υπενθυμίζουμε πως η μητρόπολη της περιοχής μας, είχε σταθεί ενεργά με δημόσια τοποθέτηση ενάντια στο σχέδιο Γρανίτσα. Προφανώς ο ίδιος ιεράρχης, την ίδια στάση θα κρατούσε και με το σχέδιο Μελισσανίδη. Ως εκ τούτου έπρεπε να αντικατασταθεί από άλλον φιλικό στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως ο σημερινός μητροπολίτης Γαβριήλ, ο οποίος είχε ήδη συμπληρώσει δυο χρόνια επίσκοπος στη ανύπαρκτη μητρόπολη Διαύλειας, ενώ παράλληλα είχε διοριστεί αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου!  Στην ενθρόνιση του υπερφιλόδοξου Γαβριήλ ήρθε ακόμη και ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, και πολλοί ακόμη πρωτοκλασάτοι από τα πολιτικά κόμματα.

"Ο ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑΚΙΑΣ" πάντα καλά ενημερωμένος για ότι αφορά το κουμπάρο του, μόλις εκλέχτηκε μητροπολίτης Ν. Ιωνίας - Ν. Φιλαδέλφειας ο Γαβριήλ και πριν ακόμη ενθρονιστεί, έγραψε σχετικά και διαφωτιστικά...

Πάνε χρόνια πια, που έχει γίνει πασιφανές πως η μητρόπολη δια του μητροπολίτη Γαβριήλ, στηρίζει σε προκλητικό βαθμό μονομερώς και ανεπιφύλακτα, τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Κι όχι μόνο σε επίπεδο δηλώσεων ή διαφόρων σόου για τη προβολή αυτών που θα καρπώνονται τα κέρδη του ιδιωτικού γηπέδου, αλλά σε επίπεδο πράξεων. Κορυφαία ανάμεσα τους η δημιουργία 200 θέσεων στάθμευσης στο σταθμό του τρένου στο Περισσό, που συμπτωματικά… είναι όσες κατά παρέκκλιση του νόμου προβλέπει ο... νόμος για την «Αγιά Σοφιά». Οι θέσεις θα δημιουργηθούν σε οικόπεδο που παραχώρησε δωρεάν(!) η τράπεζα Πειραιώς, που κατάσχει σπίτια φτωχών, στη μητρόπολη, η οποία θα εξαντλήσει το συντελεστή δόμησης ρίχνοντας τόνους τσιμέντου. Ποιος στην εποχή μας περιμένει να δει ιεράρχες να στέκονται στο πλευρό εκείνων που δεινοπαθούν, να καταφέρονται κατά της τραπεζοκρατίας και των αφεντικών! 

Η εκκλησία που υποτίθεται έχει αποστολή και κοινωνικό έργο τη βοήθεια στους ανθρώπους που δοκιμάζονται, αν απλώς ήθελε να ρίξει μπετό στον ελεύθερο χώρο, μπορούσε να οικοδομήσει ξενώνα αστέγων, ξενώνα φιλοξενίας ορφανών παιδιών που βρίσκονται στη χώρα μας εξαιτίας του πολέμου στις πατρίδες τους,  σπίτια για άπορες οικογένειες κι ένα σωρό άλλες κατασκευές που θα βοηθούσαν πολίτες σε ανέχεια να επιβιώσουν. Προτίμησε όμως τη βοήθεια στο μεγάλο κεφάλαιο, για ένα έργο που γίνεται κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας που ισχύει για τους άλλους πολίτες, και σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στη περιοχή.

Ο ίδιος μητροπολίτης στη διάρκεια του καλοκαιριού, ένιωσε την ανάγκη να επισκεφτεί με τον αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, τις εγκαταστάσεις του ιδιωτικού γήπεδου. Δεν είναι σαφές ποιος ζήτησε τη συνάντηση μεταξύ του εκπροσώπου του θεού και του εκπροσώπου του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ούτε φυσικά είναι γνωστή ποια ή ποιες ανάγκες την υπαγόρευσαν. Ο υπερδραστήριος αμερικανός πρέσβης, που η προηγούμενη θητεία του στην Ουκρανία, συνέπεσε με το φασιστικό πραξικόπημα και το διαμελισμό της χώρας, οργώνει την Ελλάδα και δε χάνει ευκαιρία να κάνει αισθητή τη παρουσία του.

Στη σημερινή Ελλάδα που αναβιώνουν εποχές Πιουριφόι, δουλοπρεπείς πολιτικοί, κόμματα, κυβερνήσεις, επιχειρηματίες κι άλλα γρανάζια του συστήματος, ανταγωνίζονται ποιος θα δείξει περισσότερη υποταγή σε αμερικάνους και ευρωπαίους, για να εξασφαλίσει την άμεση αλλά και την έμμεση υποστήριξη τους, μέσω των καναλιών που επηρεάζουν ή ελέγχουν εντός της χώρας. Οι φιλόδοξοι αρχιερείς δε θα μπορούσαν να μη πάρουν τα μαθήματα τους, όταν μάλιστα έχουν μακρά θητεία στο πλευρό δυο αρχιεπισκόπων, αλλά και στο γραφείο της Άννας Διαμαντοπούλου τον καιρό που ήταν επίτροπος στην Ε.Ε. Πιθανότερο λοιπόν θεωρώ η πρόσκληση να ήρθε από το δικό μας μητροπολίτη, για να εξασφαλίσει ή να πάρει προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών του, στη προσπάθεια για την αναρρίχηση στον αρχιεπισκοπικό θρόνο στη μετά Ιερώνυμο εποχή.

Η επίσκεψη βεβαίως στο ιδιωτικό γήπεδο, κρύβει κάποιο  μυστήριο. Δεν είναι λογικό στο περιορισμένο χρόνο που διαθέτει ειδικά ο αμερικάνος πρέσβης, να μην είχαν τι να πουν, και για να κρύψουν την αμηχανία τους έκαναν μια βόλτα μέχρι το κοντινό γιαπί. Ούτε είχε φανερό λόγο ο πρέσβης να επιθεωρήσει τα έργα. Δεν είναι επίσης ο τύπος διπλωμάτη που κόβει άσκοπα βόλτες, για να δείξει πως υπάρχει και κάτι κάνει. Πάντα οι όποιες παρουσίες και παρεμβάσεις του έχουν ένα πολιτικό νόημα. Στην ιστορία της πόλης μας, δεν υπάρχει προηγούμενο επίσκεψης αμερικανού πρέσβη που να ήρθε έστω σαν το κλέφτη, όπως ο Πάιατ, έστω και με τη συνοδεία του τοπικού μητροπολίτη. Αν είχε υπάρξει θα είχε ακουστεί στις ειδήσεις, γιατί θα είχε συνοδευτεί από αντιδράσεις που θα του έδειχναν πως είναι ανεπιθύμητος. Εύλογα δεν επισκέφτηκε τα δημαρχεία της Ν. Ιωνίας και Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, πράγμα που αν μη τι άλλο δε θα ήθελαν ιδιαίτερα προεκλογικά και οι ίδιοι οι δήμαρχοι.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κοτζάμ αμερικανός πρέσβης επισκέφτηκε μια επιχείρηση πρώην προμηθευτή του 6ου αμερικανικού στόλου, και το πραγματικό αφεντικό της, δε φρόντισε ή δεν επιδίωξε να τον υποδεχτεί! Εντύπωση προκαλεί επίσης, που ο πρέσβης καταδέχτηκε να συναντηθεί με τον αναπληρωτή διευθυντή της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.». Πιθανώς τα προβλήματα με τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει η Aegean Marine Petroleum, κατέστησαν απαγορευτική τη συνάντηση, τη κοινή εμφάνιση και φωτογράφιση για το πρέσβη, μπροστά στις εξελίξεις που υπάρχουν στη χώρα του. Για τις οποίες εδώ που τα λέμε θα ξέρει πολλά παραπάνω σε ότι αφορά τα μελλούμενα…

Βέβαια η μυστικότητα  της επίσκεψης, το γεγονός πως πραγματοποιήθηκε  στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, που πολύς κόσμος ακόμη έλειπε σε διακοπές, και ο χώρος του εργοτάξιου,  επέτρεψαν στο πρέσβη και το μητροπολίτη να πραγματοποιήσουν την επίσκεψη και αυτό να γίνει γνωστό μόνο όταν η ΠΑΕ ΑΕΚ δημοσίευσε την είδηση. Μόνο σε κάτι σπάνιες περιπτώσεις ηγετών που κινδύνευε η ζωή τους από τους αμερικάνους κυρίως, είχαμε τέτοιες αιφνίδιες ινκόγκνιτο εμφανίσεις, όπως π.χ. παλιότερα ο Κάστρο ή πρόσφατα ο Άσαντ!

Την αλήθεια για τους σκοπούς της επίσκεψης, τη γνώμη που σχημάτισε ο πρέσβης για το μητροπολίτη αλλά και τι διαμείφτηκε μεταξύ τους, ίσως μάθουμε στο μέλλον από κάποια γουίκι λικς.

Για να είμαι ειλικρινής, δε πιστεύω πως η επίσκεψη στο εργοτάξιο ήταν επιλογή του Πάιατ. Η εικόνα του Πάιατ με έναν αναπληρωτή διευθυντή της κατασκευαστικής εταιρίας, ήταν ταπεινωτική για πρέσβη της υπερδύναμης. Περισσότερο με πρωτοβουλία του μητροπολίτη μου μοιάζει, κι ίσως με την αφορμή του γηπέδου, ήθελε να κάνει και καμιά παράκληση... για τον ιδιώτη που θα το εκμεταλλεύεται.

Κύριος σκοπός της συνάντησης λογικά, ήταν η γνωριμία και το οκ του αμερικανού πρέσβη για τη διαδοχή του Ιερώνυμου όποτε αυτή προκύψει.

Η ζωή μαρτυρά πως η εκκλησία είναι ο πιο αχάριστος απέναντι στη κοινωνία οργανισμός. Τα έσοδα και η περιουσία της είναι από τους πιστούς, κι η μισθοδοσία της από τους φόρους των πολιτών, ανεξαρτήτως αν πιστεύουν και σε ποιο θεό. Ενώ λοιπόν πληρώνονται από τον ιδρώτα και το αίμα των φορολογουμένων, που πολλοί ανάμεσα τους βρίσκονται σε ανέχεια, πάντα στηρίζει αυτούς τους λίγους που δε ξέρουν τι έχουν, κι εξ αιτίας τους οι πολλοί δυσκολεύονται ή δυστυχούν…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου