Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Χαντέρ Αντνάν: 54 μέρες απεργίας πείνας

.
Τις 54 μέρες απεργίας πείνας συμπλήρωσε ο παλαιστίνιος αγωνιστής Χαντέρ Αντνάν, απαιτώντας την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωσή του από τις ισραηλινές φυλακές, όπου βρίσκεται κρατούμενος για πολλοστή φορά. Η κατάσταση της υγείας του βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο: δεν μπορεί να σταθεί όρθιος και κινείται αποκλειστικά με αναπηρικό αμαξίδιο προκειμένου να καλύψει τις απολύτως αναγκαίες καθημερινές του ανάγκες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ενωσης Παλαιστίνιων Κρατουμένων, ο Αντνάν βγάζει αίμα όταν βήχει, ενώ οι σιωνιστές αρνούνται να του παράσχουν οποιασδήποτε μορφής ιατρική βοήθεια, με στόχο να τον αναγκάσουν να σταματήσει την απεργία πείνας.

Τις μέρες που διαρκεί η απεργία πείνας, οι σιωνιστές έχουν απαγορεύσει την επαφή του Αντνάν με την οικογένειά του και με τον δικηγόρο του, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας. Η συγκεκριμένη πρακτική είναι ιδιαίτερα προσφιλής στους σιωνιστές και ισοδυναμεί ουσιαστικά με βασανιστήριο.


Σε επιστολή του που βγήκε κρυφά από τη φυλακή, ο Αντνάν γράφει ότι βρισκόταν για πολλές μέρες κλειδωμένος συνεχώς σε ένα πολύ μικρό και απομονωμένο κελί στη φυλακή Τζαλάμα, χωρίς καμία πρόσβαση στον έξω κόσμο, κάτω από άθλιες συνθήκες. Αυτή τη στιγμή, ο απεργός πείνας βρίσκεται στη φυλακή Ράμλα και αρνείται να πάρει βιταμίνες ή άλλου είδους διατροφικό συμπλήρωμα, ενώ αρνείται επίσης να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις από τους δεσμώτες του. Από τη μέρα που ξεκίνησε την απεργία πείνας, η διοίκηση των φυλακών τον έχει μεταφέρει σε τρεις διαφορετικές φυλακές, με στόχο να τον εξαντλήσει και να τον αναγκάσει να διακόψει.

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε εκ νέου τον Αντνάν στις 11 Δεκέμβρη του 2017, κατηγορώντας τον ότι έκανε προπαγάνδα ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Από τότε κρατείται χωρίς δίκη, ενώ μόλις τη Δευτέρα 22 Οκτώβρη, ορίστηκε ακρόασή του από ισραηλινό στρατοδικείο στις 29 Οκτώβρη.

Αυτή η απεργία πείνας είναι η τρίτη που κάνει ο Αντνάν, διεκδικώντας την άμεση απελευθέρωσή του και την παύση του καθεστώτος διοικητικής κράτησης, με βάση το οποίο το Ισραήλ  φυλακίζει παλαιστίνιους αγωνιστές χωρίς δίκη για αόριστο χρονικό διάστημα. Στις δυο προηγούμενες, ο Αντνάν βγήκε νικητής, δίνοντας ένα γερό χαστούκι στους σιωνιστές, καθώς τους ανάγκασε να τον απελευθερώσουν, ενώ ο αγώνας του ανέδειξε το ζήτημα της διοικητικής κράτησης και αποτέλεσε το έναυσμα για το «κίνημα των άδειων στομαχιών», το κίνημα των παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων ενάντια στη διοικητική κράτηση. Παρά την περιορισμένη αλληλεγγύη από τις οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις και τα παλαιστινιακά ΜΜΕ στη Δυτική Οχθη, ο Χαντέρ Αντνάν θα στεφθεί κι αυτή τη φορά νικητής.

Μόνο τον τελευταίο μήνα, οι σιωνιστές εξέδωσαν 40 διαταγές διοικητικής κράτησης: 32 για υφιστάμενους διοικητικά κρατούμενους και 8 νέες. Σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παλαιστίνιων κρατουμένων Addameer, αυτή τη στιγμή οι παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ φτάνουν τους 5.640, από τους οποίους οι 465 είναι διοικητικά κρατούμενοι. Ανάμεσά τους βρίσκονται 53 γυναίκες και 270 παιδιά, από τα οποία τα 50 είναι κάτω των 16 χρόνων.


πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου