Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Διεθνής Αμνηστία: Να μην ξεχάσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα στη συζήτηση για το χρέος

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Από την αρχή της οικονομική κρίσης πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το ότι οι ακολουθούμενες πολιτικές έχουν σοβαρό αντίκτυπο στα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών. Η Διεθνής Αμνηστία έχει υλοποιήσει έρευνες και εκστρατείες στις χώρες της Ευρώπης που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και τα δικαιώματα των πολιτών έχουν τεθεί σε κίνδυνο.
Αυτές τις ημέρες έχει τεθεί ξανά το θέμα του ελληνικού δημόσιου χρέους επί τάπητος.
Θέση της Διεθνούς Αμνηστίας είναι ότι οποιαδήποτε σχετική κουβέντα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τις επιπτώσεις που προκαλούν αυτές οι πολιτικές στα ανθρώπινα δικαιώματα. Γιατί άλλωστε τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών αποτελούν ζωτικό κομμάτι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Για αυτό τον λόγο, η Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Ευρώπης, Gauri van Gulik, έστειλε επιστολές τόσο στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, όσο και σε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Δ.Ν.Τ., του European Stability Mechanism, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Eurogroup. Σε όσους  θεσμούς δηλαδή ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τις ζωές των Ελλήνων πολιτών.
Στις επιστολές αυτές ζητάμε από όλους τους εμπλεκομένους, οι όποιες αποφάσεις παρθούν για το ελληνικό δημόσιο χρέος να λάβουν υπόψιν τα παρακάτω:
  • Να μην καθιστούν τις υποχρεώσεις πληρωμών της Ελλάδας υπέρογκες ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας στα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Να μην υπάρχουν ως όροι για την ελάφρυνση του χρέους, πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα του ελληνικού λαού.
  • Να μην απαιτηθούν μέτρα που θα δημιουργήσουν διακρίσεις, μεταφέροντας τα βάρη στις μελλοντικές γενιές.
  • Να εκτιμηθεί ο κίνδυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τις πολιτικές και τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ειδικότερα για τις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
  • Να γίνουν τα απαραίτητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην ελληνική κοινωνία κατά την τελευταία δεκαετία.
Ο σεβασμός των δικαιωμάτων σε περίοδο κρίσης δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αντιθέτως πρέπει να αποτελεί την αφετηρία και την πυξίδα ώστε οι κοινωνίες να ξεπερνούν τις κρίσεις με αξιοπρέπεια.
Ως Διεθνής Αμνηστία υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα από οποιαδήποτε απειλή. Το ίδιο αφορά τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των κατοίκων στην Ελλάδα.
Βοηθήστε μας να δυναμώσουμε την φωνή μας.
Με εκτίμηση,
Γαβριήλ Σακελλαρίδης
Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο του χρέους

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο του χρέους

Δείτε το άρθρο του Γ. Κοσμόπουλου, Υπεύθυνου Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη
ΑΡΘΡΟ                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου